Sök evenemang

Ti On To Fre
18192021222324
2526272829301
2345678
9101112131415

Barnevenemang

Siiri Pohjolainen: Luckily I Found a Green Tongue

Evenemanget har redan ägt rum.
Konstverken i Siiri Pohjolainens utställning har uppstått ur lekfullhet, kärleken till materialen och den glädje som finns i experiment och upptäckter. Verket Blue Waves breder ut sig i utställningsutrymmet. Det består av vågliknande celler, vars baksidor gömmer överraskningar och den ymnighet som utgångspunkterna står för: glidfärgat garn från barndomens gömmor, en upphittad lastpall, en stol från arbetsrummet, en strimlad gammal målning, engobekeramik…

Pohjolainens verk hittar sin form genom spontana experiment, slumpmässiga händelser och en strävan efter koncentrering. Vissa material tillåter ett sökande efter fri form: det tvinnade garnet, leran man kan klämma på så att fingeravtrycken syns. Samtidigt blir verken införlivade i hantverkets och fingerfärdighetens långa tradition. Utmärkande för Pohjolainens verk är materialets slingrande frihet, men å andra sidan också en kontrollerad form – hon limmar, klipper, syr och bränner.

Utställningen antyder också Pohjolainens bakgrund inom måleri: det måleriska är inbäddat i verken, men formen har rymt från kilramarna och penseln bytts ut mot saxen. Måleriet är ännu närvarande i tyget som målats med akryl, tvättats och sytts, i hamburgarens strimlade fyllning eller i det staffliliknande elementet som bär upp ett verk.

Det associativa och collagebaserade sättet att arbeta befriar Pohjolainen från manér och upprepning. Andra centrala utgångspunkter är känslor och konstens personliga underton. I de senaste årens verk återupptäcker konstnären sina egna minnen och material som lagrats och bearbetats under en lång tid.

Livet är alltid ofullbordat. Medan det pågår, må materialet vara lika viktigt som tanken och handlingen lika viktig som resultatet.

Siiri Pohjolainen (f. 1979) bor och arbetar i Helsingfors. Hon utexaminerades från Bildkonstakademins magisterprogram år 2017 och från Fria Konstskolan år 2004. Hon arbetar mångsidigt med måleri, skulptur, textil och installation. Tidigare i år har konstnärens verk visats i galleriet Oksasenkatu 11. Pohjolainens verk finns bland annat i Statens konstverkskommissions, Konestiftelsens och Tammerfors stads samlingar.

FM Laura Gelmi

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Galleri Huuto
Eriksgatan 36 / Kalevagatan 4
00151 Helsingfors
09 676 330

Mest visade

Våra tips

Nytt