Sök evenemang

Ti On To Fre
16171819202122
23242526272829
30123456
78910111213

Barnevenemang

Karoliina Hellberg: Knot

Evenemanget har redan ägt rum.
Karoliina Hellbergs målningar är ymnigt detaljerade och intensiva till färgen – känsliga och öppet sinnliga. Att stiga in i Hellbergs separatutställning Knot är att samtidigt stiga in hennes målningars värld, för de olika elementen både i de pappersbaserade verken och i oljemålningarna flyter ut i rummet som glasskulpturer, tapeter och en mild doft av syren.

Utställningsverken kretsar kring tre teman: reella och fantiserade platser, erotisk rokoko samt olika splitsar och flätverk. Rikt detaljerade interiörer och lummiga trädgårdar är fortfarande centrala motiv i Hellbergs målningar. De bildar strukturer med vilkas hjälp hon utforskar exempelvis tiden, som i målningens värld inte är lineär. Luften vibrerar förutom av syrendoft också av en känsla av ett gåtfullt minne, av tidsavlagringar i rummet och på föremålen. Förutom händelser, möten, minnen och hemligheter från det förflutna väcker de förväntningar på det som komma skall eller påminner oss om sådant som aldrig fick ske. Genom sitt måleri analyserar och organiserar Hellberg tiden på nytt – väver in nya skikt och tar bort andra, varigenom hon av det alldagliga och det specifika skapar både till stämning och innebörd förtätade vävar, flätverk.

I den välgenomtänkta utställningen upprepas vissa detaljer: stearinljusen, de frodiga häckarna, lupinerna, de små violerna och puttofigurerna. I de pappersbaserade verken kan man se Hellbergs intresse för rokokons bildvärld förutom i de lustiga puttofigurerna också i smultronen av glas, en referens till Jean-Baptiste-Siméon Chardins stilleben. I rokokon fascineras Hellberg förutom av motiven och den lättsamhet, sinnlighet och skälmaktighet som stilen generellt förknippas med också av dess mörkare nyanser: alla de uppdämda känslor och rädslor under den vackra och lättsamma ytan. För Hellberg är båda lika sanna.

Nytt i Hellbergs verk är de varierande knutarna och flätverken som också går igen i utställningens namn. I målningarna och den litografiskt mönstrade tapeten syns de som former som liknar nät eller flätad korg, men i ett vidare perspektiv kan man se visuella flätverk också i väggarnas kakelrutsmönster, i rytmerna hos trapporna mellan de olika rummen eller i näckrosbladen som ändlöst omlindar varandra.

Knutarna har också en tematisk och metodologisk betydelse. De kan antingen hindra eller möjliggöra ett fortskridande. Att knyta en viss knut kräver övning: knyta och öppna upprepade gånger, identifiera knuten, lära sig dess logik. På samma sätt handlar måleriskt tänkande om att knyta och öppna allt konstfärdigare knutar, att finna en väg till målningen och tillbaka.

Karoliina Hellberg (f. 1987) utexaminerades som bildkonstmagister från Bildkonstakademin 2015. Hon har hållit separatutställningar på Didrichsens konstmuseum i Helsingfors (2019), Finlands institut i S:t Petersburg (2017), HAM-galleriet i Helsingfors (2016) samt Galerie Anhava i Helsingfors (2016). Under de senaste åren har Hellbergs verk dessutom visats på bl.a. konstmässan CHART i Köpenhamn (2018), Galleri Kant i Köpenhamn (2018), Kuopio konstmuseum (2018), Finlandsinstitutet i Stockholm (2017) samt Pro Artibus Galleri Elverket i Ekenäs (2016–2017). År 2018 tilldelades Hellberg Didrichsens konstmuseums utmärkelse Pro Arte. Hennes verk ingår i bl.a. Saastamoinenstiftelsens, Päivi och Paavo Lipponens fonds och Helsingfors konstmuseum HAM:s samlingar samt i privata samlingar i Finland, Sverige, Danmark, England, Belgien och Förenta staterna.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Galerie Anhava
Fredriksgatan 43
00100 Helsingfors
09-669 989

Mest visade

Våra tips

Nytt