Sök evenemang

Ti On To Fre
19202122232425
2627282930311
2345678
9101112131415

Kommande evenemang

Barnevenemang

Tina Borg: Cirkeln har slutit sig

Evenemanget har redan ägt rum.
Cirkeln har slutit sig – Ympyrä on sulkeutunut
Att våga följa sina drömmar – To Go on a Mission with a Vision

Konstnärsträff - Taiteilijatapaaminen
tisdag 7.5.2019 kl. 17.30

Med rötter i Ekenäs och med ett stort intresse för språk och andra kulturer har jag valt en mindre konventionell väg som lett mig ut i världen till ett liv bland färger, fångar och Formel 1.

Färden har gått: från det internationella affärslivet i Schweiz till konststudier på Nya Zeeland och vidare till expressiv bildterapi i fängelser i Sydafrika, USA och Filippinerna men även på institutioner för barnoffer av människohandel i Filippinerna och bland ursprungsbefolkningen med våldsbenägna personer i Australien.

För tillfället är jag i full gång med att etablera mig och komma igång med ett liv i Finland (i Åbo), både beträffande mitt måleri men även den metod för känslohantering som jag utvecklat och testat i utmanande miljöer. Nu är mitt fokus på att sammanfatta mina erfarenheter, att dela med mig av det jag lärt mig och att få digital synlighet (hemsida). Den första anhalten för att testa metoden kom att vara ett fängelse i Sydafrika 2003.

'Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail.' - Ralph Waldo Emerson

Utgångspunkten i mitt skapande är att vara ärlig migsjälv. Mitt måleri visar rätt tydligt på två i sig olika förhållandesätt i mitt konstutövande: dels intresserar jag mig för de vilda djuren som har ett stort symbolvärde och då använder jag mig av penslar för att kunna skapa möjligaste realistiska verk. Däremot är det det snabba expressiva måleriet i akryl och blandteknik som står mig närmast och passar min personlighet bäst genom att det gynnar min nyfikenhet.

Mitt arbetssätt baserar sig främst på att varken försöka prestera eller att planera motivet utan istället på att se vad som börjar uppenbara sig då jag sätter igång med att spontant blanda färger med snabba energiska drag (penslar används inte, endast alternativa verktyg och palettkniv). Jag låter mig överraskas av det som ”dyker upp på duken”. Då är utgångspunkten att ge uttryck för ”det inre landskapet”, det som är unikt och som ej kan ses med blotta ögat av någon. Målningen fungerar således som en spegel som reflekterar det som finns inom mig. Samtidigt är den ett kommunikationsverktyg där jag inleds i en dialog genom att analysera och tolka symboler som uppenbarar sig. Ibland väljer jag att framhäva ”det jag ser” mera tydligt. Symboliken är väsentlig och ger mig djup och samtidigt även klarhet och förklaring till aktuella tankar och problem. För tillfället är min färgskala rätt grann. Det var under mina två år i tropiska norra Australien som de granna färgerna började dyka upp och dom färgerna fängslar mig fortfarande.

'The aim of art is to represent not the outward appearance of things, but their inward significance' - Aristotle

Välkomna till konstnärsträffen den 7 maj. Då kommer jag att berätta mera om livet – som icke-kriminell - bakom galler i Sydafrika, USA och Filippinerna men även om mötet med de två Nobelfredsprisvinnarna Nelson Mandela och Desmond Tutu.

'Vision with action can change the world' – Nelson Mandela

Tilläggsuppgifter: kultur-info@espoo.fi

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Vindängenhuset
Vindgränden 6
02100 Esbo
Arrangör
Esbo stad, svenska bildningstjänster
PB 3560
02070 Esbo
043-8265274