Sök evenemang

Ti On To Fre
17181920212223
24252627282930
1234567
891011121314

Barnevenemang

Bita Razavi och Lyceiparkens skolans elever

Evenemanget har redan ägt rum.
The Dog Days Will be Over Soon.

Vi lever i en tid då artificiell intelligens utmanar mänskligt tänkande och beslutsfattande – till och med kreativitet. Algoritmer vet måhända mer om oss än vi om oss själva. Många är bekymrade över teknologins framsteg och föreställer sig hotbilder som i Terminator-filmerna. Den här utställningen vill istället måla upp en alternativ bild ur ett mer känslomässigt perspektiv. Här möts mänskliga och icke-mänskliga aktörer i ett samspel som står i fokus.

Bita Razavi har skapat nya verk som riktar blicken mot gränslandet mellan fysiska och digitala upplevelser, mellan konstgjorda och naturliga miljöer. En fotoserie ser ut som klassiska landskapsmålningar i förgyllda ramar, men är i själva verket skärmdumpar från datorspel – vackra datorgenererade landskap. Ett videoverk undersöker samma bildvärld i impressionisternas fotspår med fokus på ljusets föränderliga natur och inverkan på färger. I en serie skulpturer med avlagd spelelektronik och dito skärmar antyder hon å andra sidan ett annat slags förhållande mellan det digitala och det naturliga.

Bita Razavi bor och arbetar i Helsingfors och Tartu. Kärnan i Razavis konstnärskap är iakttagelser och reflektioner kring vardagliga situationer. Hon utforskar sociala system och deras innersta väsen i förhållande till nationellt betydelsefulla händelser i olika länder.

Niondeklassister från Lyceiparkens skola deltar i utställningen med två videoverk och en novell. Videoverk med ett hemligt alfabet och ett hemligt språk som är svårt för utomstående att förstå eller för algoritmer att tyda och presenterar en historia om månens ursprung. De visuella verken kompletteras av en novell där jagberättaren är en rymdsond på Mars i en nära framtid.

Lyceiparkens skola är en högstadieskola i Borgå. Niondeklassister födda 2003 deltar i utställningen som en del av tillvalsämnet Bilden i media. Deras bildkonstlärare Helena Björk arbetar med samtidskonst i och utanför klassrummet. Hon är särskilt intresserad av att undersöka beröringspunkter mellan pedagogik och gemenskapskonst för att möjliggöra en dialog där olika perspektiv möts.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Galleri Gamla Kaplansgården
Mellangatan 13
06100 Borgå
Biljetter
Fritt inträde

Mest visade

Våra tips

Nytt