Sök evenemang

Ti On To Fre
17181920212223
2425262728291
2345678
9101112131415

René Magritte

Evenemanget har redan ägt rum.
Arvostele
Arvostelujen keskiarvo : 0/5 (0 ääntä)

Livslinjen

Våren 2019 presenterar Amos Rex den belgiske målaren René Magritte (1898–1967). Det är första gången konstnären presenteras i Finland. Magritte, som anses vara en av surrealismens ledarfigurer, är särskilt känd för att i sina verk vända upp och ner på vardagsverkligheten: ett äpple fyller ett helt rum och en näsa förvandlas till en pipa. Vår uppfattning om det välbekanta rubbas plötsligt och blir förvirrande.

Under Magrittes surrealistiska perioder var hans mål att komma underfund med människans gåta. Han närmade sig svaret på den universella frågan med sin konst som utgångspunkt. Genom djuplodningarna i vardagsverkligheten försökte han komma åt verklighetens dolda mysterier.

Utställningen ger ordet åt konstnären själv: utgångspunkten är Magrittes föreläsning Livslinjen som han höll i Antwerpen 1938. Det var en av de få gånger när den gåtfulle konstnären berättade om sina arbetsmetoder och om sina konstnärliga drivkrafter. Magritte var annars ovillig att förklara sina verk som gav glimtar av hur ”världens mysterium” kunde se ut i visuell form.

Utställningen ger en mångsidig bild av hur Magrittes arbete utvecklades i olika etapper. Magrittes livsskeden och tankar illustrerar resan genom konstnärens händelserika karriär, ända från förstadierna till surrealismen till det han själv kallade ”idiotarbeten”. I anknytning till Magritte-utställningen visar Amos Rex hela stumfilmsserien Fantômas av regissören Louis Feuillade.

Utställningen är ett samarbete med konstmuseet i Lugano, Schweiz. Kuratorer för utställningen är de belgiska experterna på surrealism, chefen för fotomuseet i Charleroi Xavier Canonne och konsthistorikern Julie Waseige.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Amos Rex
Mannerheimvägen 22–24
00100 Helsingfors

Mest visade

Våra tips

Nytt