Sök evenemang

Ti On To Fre
2425262728291
2345678
9101112131415
16171819202122

Suur-Merijoki gård – en jugendpärla

Evenemanget har redan ägt rum.
Välkomna på vernissage tisdagen den 5:e mars kl. 18.

Finlands arkitekturmuseums utställningsår börjar med berättelsen om Suur-Merijoki gård som fanns i Viborgs landskommun. På utställningen visas originalteckningar gjorda av arkitektbyrån Gesellius, Lindgren, Saarinen som tillsammans med de föremål som räddats från gården väcker till liv ett hem som nu är förstört och som räknades till de mest praktfulla helhetskonstverken inom jugend. Utställningens program lockar en till att pröva på att göra med händerna i jugendtidens anda.


Suur-Merijoki gård i Viborgs landskommun var en pärla inom jugendarkitekturen och det mest offentliga hemmet under sin tid. Den presenterades i ett flertal tidningar i hemlandet och utomlands, och också bland arkitekterna fick den mycket uppmärksamhet.

Finlands arkitekturmuseums utställning presenterar gården i dess forna glans. Huvudrollen får arkitektbyrån Gesellius, Lindgren, Saarinens originalakvarellarbeten som finns i Arkitekturmuseets samlingar, och av vilka en del har konserverats före utställningen. Dessutom visas ritningar, fotografier och föremål som har räddats från gården.

”Det har funnits stora önskemål på en utställning som hänför sig till jugend. Det är fint att man till museet får en utställning om Suur-Merijoki gård, som är ett exceptionellt fint exempel på det sätt att tänka i termer av helhetskonstverk som hör ihop med den tidens arkitektur”, berättar amanuens Anna Autio som har kuraterat arkitekturritningarna till utställningen.

”Ur ett nutidsperspektiv känns det spännande att tänka på hur beställaren när det gällt att förverkliga helhetskonstverket har gett planeraren en så vidsträckt fullmakt, som sträckt sig till varje möbel, textil och armatur. Tilltron till konstnären måste ha varit stor. Nuförtiden ser man ofta ett hem som en fortsättning på människans individuella jag.”


Suur-Merijoki gård – en jugendpärla

Den Schweizfödde affärsmannen Maximilian Neuscheller (1860–1919) som hade verkat i Sankt Petersburg lät bygga herrgården. Som välbärgad kosmopolit reste Neuscheller i stor skala och var vid sidan av sina många andra hobbyer konstkännare och mecenat.

Neuscheller införskaffade år 1900 Suur-Merijoki gård på Karelska näset som var ett populärt område för den petersburgska överklassen, och avlönade ett par år senare en lovande finländsk trio för att de på gården skulle planera en sommarvilla för hans familj.

De unga arkitekterna Herman Gesellius (1874–1916), Armas Lindgren (1874–1929) och Eliel Saarinen (1873–1950) hade grundat en gemensam byrå redan under sin studietid år 1896 och hade meriterat sig speciellt som planerare av Paris världsutställnings Finlandspaviljong. Den välbärgade uppdragsgivaren erbjöd arkitekterna ett unikt tillfälle: de fick förverkliga ett helhetskonstverk i enlighet med jugendidealen, om också ett ovanligt luxuöst sådant, inkluderande möbler och textilier. Förutom arkitekterna deltog i arbetet en bred grupp av kunniga hantverkare, konstmålare och bildskulptörer, så som Eric O. W. Ehrström, Väinö Blomstedt och Gabriel Engberg. Gården byggdes under åren 1902–1903.

Suur-Merijoki gård placerades på en ovanlig plats, uppe på ett backkrön mitt bland granskogen. I huvudbyggnadens uttryck syntes influenser från gotiska slott och från medeltiden; den hade torn, socklar och murar av murade stenbumlingar samt koniska fönster. Huvudentrén var högtidlig. Herrgården var inte enbart en plats för sommarvistelser, utan också en lantgård i stor skala där man idkade jordbruk, boskapsnäring, trädgårdsskötsel och industri.

Maximilian Neuscheller dog i efterdyningarna av den ryska revolutionen 1919, och familjen sålde herrgården till finska staten 1927. Gårdens marker var i luftvärnets bruk ända till år 1939. Huvudbyggnaden tjänstgjorde som officersklubb. Gården skadades svårt under vinterkriget. En del av dess lösöre evakuerades till Finland, och gården avträddes till Sovjetunionen 1944. Nuförtiden finns det bara ruiner kvar av den överdådiga gården.

Utställningen Suur-Merijoki gård – en jugendpärla har producerats av Museum Milavida. I Arkitekturmuseet ligger utställningens tyngdpunkt på ritningarna. Museum Milavidas utställning har kuraterats av Ilona Koivisto och Mari Lind. Som kurator för Arkitekturmuseets del verkar amanuens Anna Autio.


Ritningar konserverades med hjälp av gruppfinansiering

På Finlands Arkitekturmuseum får arkitektbyrån Gesellius, Lindgren, Saarinens originalakvarellarbeten, varav en del har konserverats före utställningen, synlighet. Medel för konserveringen samlades ihop genom en kampanj för gruppfinansiering i november – februari. Genom kampanjen fick allmänheten en möjlighet att stöda bevarandet av nationalskatterna och förverkligandet av utställningen.

Vuxna 10 €
Studerande, pensionärer, arbetslösa 5 €
Under 18-åringar och krigsveteraner avgiftsfritt
Gemensam biljett för Arkitekturmuseet och Designmuseet 15 €
Finlands arkitekturmuseum är ett Museikort-museum.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Finlands arkitekturmuseum
Kaserngatan 24
00130 Helsingfors
(09) 8567 5111

Mest visade

Våra tips

Nytt