Sök evenemang

Ti On To Fre
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021

Barnevenemang

Ilari Hautamäki

Evenemanget har redan ägt rum.
Utställningen Indoor Fireworks presenterar en serie nya, färgmättade målningar.

Målningarna med variationer i enskilda element rör sig i gränszonen mellan det funktionella och det
organiska, det byggda och det naturliga. För konstnären själv är verken abstrakta, men han har medvetet lagt in också identifierbara element i verken. Betraktaren avgör själv vad det är han eller hon ser: gröna växtblad, fjärilsvingar, insekter, allihopa eller något helt annat.

Hautamäki berättar att han i sitt måleri eftersträvar frihet samtidigt som han håller fast vid sin karakteristiska stramhet. Han fascineras av naturens så kallade fullständiga kaos, hur det okontrollerade ändå samtidigt kan befinna sig i exakt rätt ordning. Han inleder sin arbetsprocess spontant och intuitivt, varefter följer ett långsammare skede av bearbetning. Målningarna rör sig mellan olika nivåer – det som
förefaller vara i bakgrunden är de facto i förgrunden och vice versa. Elementen i verken rör sig också framåt och utåt, utanför ramen, sprakande som fyrverkeripjäser.

”Vad jag är på jakt efter är polariteten och även konkurrensen mellan det organiska och det industriella och den spänning som då uppstår och som slutligen framkallar en harmonisk bild. Den ekvationen är fascinerande, för den gör både
kompositionerna och själva arbetsprocessen mer krävande och intressant.”

Rytmen och rörelsen i Hautamäkis målningar upprepas från verk till verk, men alltid med variationer. Förutom rörelse och penseldrag finns det också jämna färgytor och tomma punkter och öppningar i målningarna; det är så den för Hautamäkis verk karakteristiska rytmen uppstår.

Ilari Hautamäki (f. 1983) är en bildkonstnär från Helsingfors. Han utexaminerades från
Bildkonstakademin 2011 och har sedan dess ställt ut aktivt med både separat- och grupputställningar. Sin senaste stora separatutställning hade han på galleri HAM 2017. Grupputställningar har han deltagit i bl.a.
på bildkonstveckorna i Mänttä, Tavastehus konstmuseum, Jyväskylä konstmuseum och De unga på Konsthallen. Åren 2018–2019 medverkar Hautamäki i utställningsserien Beröring på Torneå konstmuseum, Seinäjoki konsthall och Pro Artibus Sinne i Helsingfors Hautamäkis verk ingår i bl.a. HAM:s samlingar och Wihuris konstsamling.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsinki Contemporary
Bulevarden 10
00120 Helsingfors
09-278 5301