Sök evenemang

Ti On To Fre
20212223242526
272829303112
3456789
10111213141516

Barnevenemang

En vänskap

Evenemanget har redan ägt rum.
En vänskap är ett möte mellan två nordiska konstnärer och deras arbeten. I utställningen visar textilkonstnären Kerstin Björk och bildkonstnären Eva Lamppu individuella verk samt en serie gemensamma arbeten som konstnärerna har bearbetat turvis på respektive håll.
Vilken slags kontakt skapas mellan Björks broderier och Lamppus textilverk och målningar? Och var uppstår den?

Kerstin Björk arbetar främst med broderi, där hon låter stygnen växa fram automatiskt. Abstrakta världar byggs upp utan förutbestämt mål. Björk är intresserad av vad som händer när inte enbart ens perceptioner styr skapandet, utan också slumpen, mörkret och andra faktorer. Ibland låter hon broderier transformeras till ljud eller objekt.

Eva Lamppu vill lyfta fram textilier som material, betydelser och känslor. Hon omvandlar och avbildar enskilda plagg och delar av dem i textilverk, blandteknikarbeten och målningar. Textilier återfinns i hennes verk både som målade ytor och konkreta föremål. I en serie färska verk har hon klippt klädesplagg i bitar och sytt ihop delar av dem med enkla stygn.

VÄNSKAP PÅ FLERA PLAN

Temat vänskap är en del av utställningen också på andra plan.
För Björk handlar broderiet bland annat om att genom stygnens hjälp komma närmare och skapa en relation till frågor och företeelser som intresserar och lockar henne, ett slags esoteriskt och vetenskapligt sökande.
Lamppu för sin del arbetar mycket med plagg avsedda för kvinnor, till exempel plisserade kjolar, dels för att lyfta fram och bevara vackra detaljer i plaggen men också för att utmana sin egen uppfattning av att vara kvinna. Hon är både vän och ovän med sitt material.

Temat handlar också om konstnärernas bekantskap, en påbörjad vänskap. Kerstin Björk, bosatt i Göteborg och Småland i Sverige, och Helsingforsbaserade Eva Lamppu stiftade bekantskap med varandra sommaren 2017 i syfte att förverkliga en utställning tillsammans. De har sedan dess hållit kontakt per e-post och arbetat med gemensamma verk genom att skicka material till varandra.
Konstnärerna träffades första gången i augusti 2018 på Björks gård i Småland. Under mötet uppstod samstämmighet, spännande samtal om konst och hantverk och ett spontant försök att sy smocksöm.

Välkommen till utställningens vernissage torsdagen den 22 november 2018 klockan 18–20.

I samband med utställningen ordnar konstnärerna en broderiworkshop lördagen den 8 december 2018.

Fritt inträde till utställning och workshop.

Utställningen har förverkligats med stöd av Helge Ax:son Johnsons stiftelse, Konstnärsnämnden, Nordisk kulturkontakt, Otto och Charlotte Mannheimers fond och Svenska kulturfonden.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Galleri Elverket
Kustaa Vaasan katu 11
10600 Tammisaari

Mest visade

Våra tips

Nytt