Sök evenemang

Ti On To Fre
20212223242526
272829303112
3456789
10111213141516

Barnevenemang

Jonna Karanka

Evenemanget har redan ägt rum.
We might feel the groove.

Jag gör ryor. Jag syr och tuftar rytmer, kompositioner, eviga fester och en psykedelisk Rölli-fäll. I mitt arbete blandar jag handarbetstraditioner, pop, pysselglamour och återvinningsmaterial.

Kvinnor av folket, som förblivit okända för konsthistorien, vävde in sina känslor och minnen i ryornas bildmotiv. 1700-talets brudryor kunde jämsides med med kristna symboler innehålla urgamla magiska tecken: bland annat S:t Hans kors och fyrhjärtan, som skyddade ryans ägare från onda andar och otur. Textilerna har haft sin egen mönsterbaserade mytologi som har berättats vidare av symboler, gemensamma för många kulturkretsar. Till exempel S:t Hans kors användes i egyptiska textiler redan på 300-talet och senare beskyddade man med samma symbol boskapen från häxor i Sverige. I dag är den förmodligen bäst känd från Apple-datorernas kommandoknapp.

Mina egna ryor hämtar inspiration från det estetiska uppvaknandet i mina tidiga tonår. Dit hörde teckningar med markeringstuscher, Tiimaris rullar med klistermärken och pop-diggandet. Man skrev ACID i sitt brevhäfte med stora bokstäver och ritade en neongul smiley bredvid.


Jag tackar Finska kulturfonden för dess understöd för mitt arbete. Ett särskilt tack till Heta Bilaletdin, Jane Hughes, Sara Milazzo, Katri Sipiläinen och Tuomo Tuovinen för deras hjälp.

Jonna Karanka (f.1978) är bildkonstnär och musiker. Hon arbetar också inom kollektivet Sorbus.

Fritt inträde.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
HAM-galleriet
Södra Järnvägsgatan 8
00100 Helsingfors

Mest visade

Våra tips

Nytt