Sök evenemang

Ti On To Fre
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021

Barnevenemang

Mari Hokkanen

Evenemanget har redan ägt rum.
Färgrymd.

Vad är färgen grå? Vilken historia berättar den? Jag gör tio skisser och försöker fånga den gråa osynligheten inuti mig, bara för att finna mig ensam på en tom scen. Showen blir stulen av det meningslösa och obetydliga.

Färg är ett fysiskt fenomen, elektromagnetisk strålning. Det är som en vilken som helst slumpmässig form, en kvadrat eller ellips, den saknar mening i sig. Färgen får mening endast när samhället eller en individ tillskriver den en betydelse. Färgen bär på olika betydelser och konnotationer i olika kulturer och epoker.
Mina bilder i denna utställning utforskar färgens användning och kulturhistoria, genom att undersöka de meningar och känslor som tillskrivs dem.

Färger blev ett verktyg för mig, eller egentligen ett spel med enkla regler som jag definerar på förhand: Jag målar alltid samma fem kvadratmeter i olika färger. Fem kvadratmeter för att visa de känslor som framkallas av färger, dess kulturella, historiska eller subjektiva meningar – eller i en kombination av dessa. Jag använder bara en minimal mängd med kulisser och rekvisita. Jag ger utrymme för färgen att uttrycka sig själv. Grön är symbol för mögel och sönderdelning, för svartsjuka och död, för nyhet och hållbarhet.

Jag vill visa avundsjuka, men får inte grepp om den. Jag kan helt enkelt inte vara så arg och våldsam som avundsjukan kräver. Jag begraver mitt avund, och färgmodellen fylls med en grön historisk giftighet, med död och födelse av nya ting.

Utställningen understöds av Suomen Kulttuurirahasto, Uudenmaan rahasto och Svenska kulturfonden.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
MUU Kabel, Kabelfabriken
Tallbergsgatan 1 C
00180 Helsingfors
09-625 972