Sök evenemang

Ti On To Fre
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021

Barnevenemang

Perttu Saksa

Evenemanget har redan ägt rum.
Perttu Saksas tredje separatutställning på Helsinki Contemporary presenterar en ny serie fotografier och därtill någonting helt nytt för honom: bronsskulpturer.
//
De nya verken är resultat av flera års arbete under vilket Saksa gjorde långa fotograferingsresor i Benin och Togo i västra Afrika. Han fascinerades av de talrika små stånden som sålde dålig bensin destillerad av olja som stulits från multinationella bolag. Med andra ord ett slags piratprodukt. Handeln är omfattande och av så stor betydelse att den lokala infrastrukturen skulle lamslås utan den.
//
Fenomenets handgripliga karaktär väckte Saksas intresse. Inte så mycket själva bensinhandeln i Västafrika som överlag vårt förhållande till energi och energins betydelse för människorna. Olja och energi som en integrerad del av samhället konkretiserades och lokaliserades som ett fysiskt element på det mänskliga planet. Saksa belyste bensindunkarna bakifrån och lät ljuset silas genom den grumliga bensinen och gyttjeskalet som täcker kärlen. Intrycket blev intensivt och inspirerade honom till en serie abstrakta verk. Trots det strama uttrycket började bildernas generella motiv, bensin, framstå som någonting individuellt, handgripligt.
//
Saksa har namngett bilderna som kartor – Maps of Essence. De är ett slags anonyma platser, obeträdda av människan – ett ingenmansland. Kartorna glöder av röda nyanser och manar oss att begrunda dels vårt förhållande till energi, dels energins betydelse för människan. En viktig iakttagelse i Saksas verk är att olja, som upplevts som ett positivt ämne som ger energi, i själva verket framkallar mer förödelse och avfall än energi och således redan till sina premisser är negativ för människan.
//
Också Saksas stillebenserie är fotografisk: bilderna av bensindunkar och återanvända spritflaskor väcker associationer till det holländska barockmåleriets vanitasmotiv. De upprepade symbolerna i stillebenverken – makt, livets kretslopp och död – mångfaldigas i de associationer och föreställningar som olja framkallar. Bildernas frontala komposition och dunkla ljus är ett medvetet val med vilket Saksa vill framhäva detta samband.
//
Ljuset och stillebenformatet refererar också till kristendomens bildvärld. Det symboliskt mest laddade av verken är det enda där människan finns närvarande: en grupp människor som tvättar händerna med bensin. Den sakrala bilden är samtidigt brutal och känslig. Oljan och bensinen blir konkreta först då de är handgripliga, kroppsligheten i bilden placerar motivet i en mänsklig skala.
//
På utställningen visas också bronsskulpturer som utgår från pytonormar som Saksa fotograferat på en fetischmarknad, även den i västra Afrika. Fetischerna i religionen vodun laddas med energi och kraft – ”bränsle” som har förmågan styra livets gång. Bensin och olja åter kan ses som energi och kraft av religiöst slag.
//
Perttu Saksa (f. 1977) är en foto- och videokonstnär. Han tilldelades Fotofinlandiapriset 2014. Saksa har studerat vid Bildkonstakademin och arbetar nu på sin konstnärliga doktorsavhandling vid Aalto-universitetet. Saksas verk har visats på talrika gallerier och museer runtom i Europa, bland andra Stadt Galleri Kiel, Felleshus Berlin, Finlands fotografiska museum och HAM. Nu senast visades verk av Saksa på Kiasmas utställning som presenterade kandidaterna för Ars Fennicapriset. Saksas verk ingår i många offentliga samlingar, däribland EMMA – Esbo moderna konstmuseum, Museet för nutidskonst Kiasma samt Henna och Pertti Niemistös samling. Saksa vann tidigare i år tävlingen för president Mauno Koivistos minnesmärke. Minnesmärket avtecknas den 25 november.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsinki Contemporary Oy
Bulevardi 10 A 1 a
00120 Helsinki
+35892785301