Sök evenemang

Ti On To Fre
17181920212223
24252627282930
1234567
891011121314

Barnevenemang

Janne Räisänen

Evenemanget har redan ägt rum.
Janne Räisänens utställning XANADU – Hän ottaa maailman avosylin vastaan öppnas på Helsinki Contemporary den 8 september. Utställningen visar nya målningar av Räisänens där han skildrar livet i robust humoristisk ton. Utöver vardagsiakttagelser och människoskildringar har Räisänen utvecklat en självironisk blick och studerar nu även sig själv med glimten i ögat: i de nya verken får vi se mentala alter egon stryka omkring i originell utstyrsel.

På verket med samma namn som utställningen, Hän ottaa maailman avosylin vastaan, är figuren i orange overall ett exempel på ett slags självporträtt som framsprungit ur dagligt ritande – samtidigt som verket i sin lätthet också lyckas fånga den spontanitet som präglar hela utställningen. Utgångspunkter för Räisänens figurer kan vara exempelvis polska byggkarlar som brukar samlas vid kvarterskiosken, boende i det närbelägna klostret eller en drullande fotbollscoach. På motsvarande sätt kombineras stämningarna i Räisänens hemstad Berlin med referenser till Lappland, hans födelsebygd. Arktiska inslag vävs in i lekfulla funderingar om människan och existensen, tidvis via sexuellt laddad humor.

Förutom spontanitet, slump och associationer är också tekniska lösningar viktiga element som styr Räisänens arbete. De mänskliga gestalterna och vyerna uppstår ur växlingarna mellan teckning och grundning, varje skikt och varje penndrag kompletterar berättelsen och driver konstnären framåt på duken. I de nya verken bildar tecknandet ett allt synligare element som ger konstnären frihet att med streckets hjälp berätta sin historia med lätthet. De här är sådana där mentala självporträtt. Tidigare har jag inte just sysslat med sådana. Trots att det finns en klar kontinuitet i det jag gör tycks något slags instinkt just nu bara styra mig i riktning mot dessa organiska figurer. Tidigare var mina verk mer abstrakta. I praktiken handlar det om hur processen styrs av streck och teckning i stället för tjock färg. Samtidigt arbetar jag friare och mer avslappnat..., funderar Räisänen kring sina nya målningar.

Calamity-Janne ja perinteinen lappilainen kullihame, John the ejaculator – elämäni ohikiitävä rakkaus och Der Löwe, der Löw... Att namnge verken är en viktig del av Räisänens arbetsprocess och ett element som väver samman det privata och det allmänna, dock så löst att det finns rum för många frågor och stor förundran. Namnen ger med andra ord inga färdiga svar för hur verken ska tolkas, snarare gläntar de på ett humoristiskt sätt locket till konstnärens erfarenhetsområde: ibland kan kompisars kommentarer eller ett rop i en buss återges i ett verknamn, ibland syns där namn på eller lyrik från gamla låtar, såsom i utställningens namn XANADU, som refererar till Olivia Newton-Johns discolåt från 1980-talet. Trots att olika element blandas samman i verkens namn och trots att de fria associationerna sprudlar gränslöst fungerar verknamnen för Räisänen också som ett sätt att samla tankarna och skärpa fokus inför en utställning.

Janne Räisänen (f. 1971), verksam i Berlin, utexaminerades från Bildkonstakademin i Helsingfors 1998. Året därpå valdes han till Årets unga konstnär tillsammans med Janne Kaitala och Jukka Korkeila och tilldelades Finska Konstföreningens dukatpris. År 2001 kandiderade han för Carnegie Art Award, och 2008 vann han William Thuring-huvudpriset. Under de senaste åren har Räisänen regelbundet ställt ut i både Tyskland och Finland. Hans verk ingår i såväl inhemska som utländska offentliga samlingar, såsom Kiasmas, Saastamoinenstiftelsens, Sara Hildéns konstmuseums och Statens konstråds samling i Sverige.

Bild: Janne Räisänen: Satan's Little Helper (2018), def image. Courtesy of Schwartz Contemporary

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsinki Contemporary
Bulevarden 10
00120 Helsingfors
09-278 5301

Mest visade

Nytt