Sök evenemang

Ti On To Fre
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

Barnevenemang

Urban Façades

Evenemanget har redan ägt rum.
På Finlands arkitekturmuseum öppnas 13.6. utställningen med studerandes arbeten Urban Façades. Studerande vid Aalto -universitetets arkitekturinstitution har framställt fasadstudier för adressen Röddäldsgatan 2. Det är frågan om kontorsbyggnaden för det gamla huvudkontoret i Valmet (1965) och den gamla polisstationen, som man just nu håller på att riva för att bereda plats för en ny bostadsbyggnad.

Utställningen Urban Façades tar inte ställning till nybyggnadens arkitektur, utan syftet är att lyfta fram den allmänna diskussionen om stadsbilden och byggnadskonstens betydelse i dagens snabbt föränderliga Helsingfors.

”Vi gav studerandena en allmän beskrivning av ett hypotetiskt program: en bostadsbyggnad där det finns affärsutrymmen på gatunivå. Studerandena fick själva definiera volymen. Vi gav inga planritningar, vilket man inte skulle kunna tro på basen av de inlämnade arbetena”, konstaterar professor Jenni Reuter på Aalto -universitetet.

Målet för planeringsuppgiften finns i Helsingfors nära Finlands arkitekturmuseum, i korsningen mellan Kaserngatan och Röddäldsgatan. I Arkitekturmuseets lilla utställningssal där arbetena presenteras, finns ett fönster som vetter rakt mot byggplatsen på Röddäldsgatan. I juni har den gamla byggnaden redan fått ge vika för den nya, man håller på att gräva grunden för ett nytt våningshus.

”Vi blev ombedda att hålla en studiokurs på magisternivå på Aalto-universitetets institution för arkitektur. Vi ville ha ett tema som på samma gång skulle vara krävande och grundläggande, så vi beslöt att koncentrera oss på byggnadens yttre utseende, fasaden”, konstaterar arkitekterna Simon Mahringer och Esa Ruskeepää.

”I dagens diskussioner ser man fasaderna ofta som enbart höljen för volymen, utan desto mera av originell planering eller utveckling. De verkar emellertid ofta gå genom byggnadsprocessen utan att möta några större invändningar. Enligt vår åsikt definierar byggnadens yttre skikt – material, finslipningar, färger, fogar, former, proportioner och djup – ännu mer än någonting annat kvaliteten på det urbana rummet. Gatorna och stadsdelarna karakteriseras emellertid just av den här ensemblen av enskilda fasader,” bedömer arkitekterna och fortsätter: ”Vi ville tillsammans med våra studerande under en termin utforska denna på ett avgörande sätt viktiga men ofta förbisedda intersektion mellan stads- och byggnadsplanering.”

”Vi inledde studiokursen med att anvisa varje studerande en existerande byggnad i Helsingfors. Byggnaderna representerade skilda tidsperioder och program. Varje studerande gjorde en detaljerad fasadritning av byggnadens huvudfasad i skala 1:50 samt en objektiv beskrivning i skriftlig form”, berättar Ruskeepää och Mahringer.

På utställningens öppningsdag tisdagen den 12.6 ordnas en öppningsdiskussion klockan 17, i vars panel sitter kursens lärare arkitekterna Esa Ruskeepää och Simon Mahringer. Också arkitekturstuderandena på Aalto -universitetet är på plats och presenterar sina arbeten för publiken.

Studerandearbetena har utformats av Molly Ekholm, Eilo Hatakka, Jaana Miettinen, Oskari Parkkinen, Kristian Penttinen, Egle Rinkselyte, Benjamin Schulman, Saara Sillanmikko, Stella Vahteristo, Annamari Vesamo, Wu Yao-Ting, Anja-Kaisa Ylimommo och Olga Zharkova, som är studerande på Aalto -universitetets arkitekturinstitution.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Finlands arkitekturmuseum
Kaserngatan 24
00130 Helsingfors
(09) 8567 5111

Mest visade

Nytt