Sök evenemang

Ti On To Fre
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Ian Waelder

Evenemanget har redan ägt rum.
Arvostele
Arvostelujen keskiarvo : 0/5 (0 ääntä)

Who would be interested in an empty parking lot? är en del av en utställningsserie, där Ian Waelder fördjupar sitt intresse för skejtning och ungdomskultur samt deras reproducerbarhet i form av video, foto och ljud. Konceptet är centralt i hela hans konstnärliga produktion och i förståelsen av den.
Waelders verkserie fick sin begynnelse i traditionellt filmande, men på den aktuella utställningen är inte ett enda av fotografierna taget av honom själv. Verken är en samling bilder som Waelder samlat från filmer, tidskrifter och böcker, centrala för skejtkulturen, och ”tillägnat” sig med olika tekniker, ombeskurit och bearbetat.

Waelder började arbeta på verksamlingen Professional Portraits (A Chronology of Skateboarding) 2016 genom att samla in stillbilder från hundratals skejtvideor och -dokument på nätet. Waelder har i centrum av bilderna beskurit ansikten som har påverkat skejtkulturens historia och hans eget skejtande. Porträtten har fångat ögonblicken innan ett trick eller ett fall. Bilderna har skrivits ut på tunna skisspapper på en svartvit hemutskrivare och pappren har fästs direkt på en vägg för att understryka bildernas skörhet.

På en stor väggutskrift finns en gestalt som ser ut att antingen falla eller vara i rörelse. Bilden är en ny version av ett fotografi som Ivory Serra tagit av skejtpionjären Andy Kessler. Waelder har avlägsnat omgivningen kring personen på bilden. Förstoringen har gett bilden en skulpturlik form, som dominerar utställningsrummet.

Den stora utskriften på väggen bredvid är skannade från artikeln som publicerades i en skejttidning 2005. På utställningen bygger tidningsurklippen upp en berättelse som får åskådaren att undersöka förhållandet mellan de texter och bilder som blivit kvar i den nya beskärningen.

Ian Waelder har också skapat ett ljudlandskap för utställningen som består av ljud från hans egna fall. Ljuden har tagits från skejtvideor som Waelders vänner filmade 2008–2012.

Ian Waelder (f. 1993 Madrid, Spanien) är en konstnär som bor i Frankfurt am Main i Tyskland. Waelder undersöker i sin konst förstadskulturen med hjälp av minnet. Waelder, som använder fotografier, ljud, text och skulpturer i sina verk, är intresserad av de spår som människan lämnar efter sig i sin levnadsmiljö. Waelder har fått priset Full Contact Prize 2013 på fotofestivalen SCAN i Tarragona i Spanien och hans arbeten har ställts ut bland annat på La Casa Encendida och Salón i Madrid samt på L21 Gallery på Mallorca. Waelder studerar bildkonst på Städelschule i Frankfurt am Main.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Finlands fotografiska museum, Kabelfabriken
Tallbergsgatan 1 G
00180 Helsingfors
09-6866 3621
Biljetter
10 / 5 €, alla under 18 år gratis. Fritt inträde med Museokortti