Sök evenemang

Ti On To Fre
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Framtidstal

Evenemanget har redan ägt rum.
Den tredje delen av föreläsningsserien Framtidstal. Talare är Arto O. Salonen som föreläser om framtiden för trafik och färdsätt.

Salonen disputerade till doktor 2010 i ämnet Hållbar utveckling, en utmaning för välfärdssamhället i den globala tiden. Han är docent vid samhällsvetenskapliga och handelsvetenskapliga fakulteten vid Östra Finlands universitet samt docent vid pedagogiska fakulteten vid Helsingfors universitet. Salonen arbetar även som forskningsledare vid ett kompetenskluster för smartare färdsätt vid yrkeshögskolan Metropolia.

Under föreläsningen granskas ämnet bland annat ur följande synvinklar: Finland har beslutat att skära ner utsläppen från trafiken med 50 % från nivån år 2005 före utgången av 2030. Det betyder en total omstrukturering av trafiken och sätten att färdas i samhället. En ändring av hur man är van att använda personbil är den mest kostnadseffektiva metoden att sänka utsläpp som härrör från färdsätt.

Genom en väl genomförd färdtjänst är det möjligt att trygga dagens möjligheter att färdas till lägre kostnader. Människorna är även allt mer villiga att från att äga ett fordon övergå till att använda färdtjänster. Bland unga människor kan man redan skönja denna förändring.

Föreläsningen är en del av den föreläsningsserie som ordnas i samarbete med Jordens vänner i Borgånejden och Borgå stadsbibliotek. Föreläsningsserien söker svar på frågor som gäller klimat, naturresurser och trafik. Hur kommer klimatförändringen att ändra på vår vardag? Räcker naturresurserna till? Hur ser trafiken ut i framtiden?

Fritt inträde. Evenemanget hålls på finska. Efter föresläsningen kan ni ställa frågor och bekanta er med verksamheten vid Borgånejdens Jordens vänner.

Tidpunkter
Plats
Borgå huvudbibliotek
Prästgatan 20
06100 Borgå
Biljetter
Fritt inträde