Sök evenemang

Ti On To Fre
18192021222324
25262728123
45678910
11121314151617

Barnevenemang

Miikka Vaskola

Evenemanget har redan ägt rum.
Helsinki Contemporary har glädjen att visa Miikka Vaskolas separatutställning Beyond som är öppen från den 9 februari till den 4 mars.

I sina nya verk fortsätter Vaskola att arbeta inom landskaps- och porträttmåleriets tradition som han samtidigt också förnyar. I ett vidare perspektiv bildar verken en fortsättning på en längre cykel: separatutställningen Remembering Forwards på Helsinki Contemporary 2015 och den breda separatutställningen på Åbo konstmuseum 2016. I samband med utställningen publiceras en bok som presenterar Vaskolas produktion från de senaste åren.

Vaskola ifrågasätter i sin konst vårt sätt att se på bilder samtidigt som han söker olika metoder för att med måleriets hjälp avbilda människan på ett mer mångfasetterat sätt. Porträtten i serien Oneself as Another visar flera sidor av en person i en och samma bild. I porträtten som Vaskola ritat med bläck, kol och krita har ljus och skugga bytt plats så att betraktaren med blotta ögat ser bilden i negativ. Då verken ses genom en telefon eller surfplatta där färgerna ställts in så att de är negativa framträder en ny, positiv bild. Utställningens titel Beyond refererar således till en verklighet och en bild som blir mångdimensionell först då vi ser under och genom ytan: ”Målningen finns inte på ytan”, preciserar Vaskola.

Landskapsmålningarna med nattliga himlar i serien Night Sky bildar en annan helhet. Här är materialiteten och tekniken mer organisk än i porträtten, en konsekvens av bildmotivets oundvikliga onåbarhet. Målningarna föreställer på en och samma gång allt och ingenting, de leder oss både nära och långt bort. Jämfört med porträtten av anonyma personer leder de himmelska vyerna oss närmare livets grundfrågor. Så refererar Beyond också till tidens eviga ändlöshet.

”Ett arbetsnamn för utställningen var länge Infinite Numbers of Tomorrow – ur makroperspektiv består en morot och den människa som äter den av samma atomer, allt ingår i ett och samma kretslopp, det är bara formen som varierar. Och någon gång i en framtida morgondag skjuts samma atomer åter upp i rymden och antar en annan form, och allting fortsätter igen på ett lite nytt sätt och i en ny bana. Men hur man sedan avbildar det och förvandlar det till en målning, det är en helt annan sak. Jag försöker kanske måla ett svar åt mig själv”, funderar Vaskola.


Miikka Vaskola (f. 1975) är känd för sina monumentala målningar som förenar abstrakta landskap med figurativa gestalter. Den här utställningen är konstnärens första separatutställning efter den breda retrospektiven på Åbo konstmuseum 2016. Nya verk av Vaskola visades ifjol på konstmässan Market Art Fair i Stockholm och på Triumph Gallery i Moskva. Vaskola deltar i samlingsutställningen No Ordinary Moments på EMMA - Esbo moderna konstmuseum 11.4.2018–6.1.2019. Vaskolas verk ingår i betydande privata och offentliga samlingar, däribland Helsingfors konstmuseum HAMs, Åbo konstmuseums, Museet för nutidskonst Kiasmas, EMMA - Esbo moderna konstmuseums, Heinos konststiftelses samt Jenny och Antti Wihuris fonds konstsamling. Miikka Vaskola bor och arbetar för närvarande i Ekenäs.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsinki Contemporary
Bulevarden 10
00120 Helsingfors
09-278 5301