Sök evenemang

Ti On To Fre
22232425262728
293012345
6789101112
13141516171819

Barnevenemang

Ville Andersson

Evenemanget har redan ägt rum.
Arvostele
Arvostelujen keskiarvo : 0/5 (0 ääntä)

Vernissage 11.1. kl. 17–19.

Ville Anderssons nya utställning inleder Helsinki Contemporarys vårsäsong den 12 januari 2018. Utställningen har titeln I can’t go on. I will go on., en parafras på de sista orden i Samuel Becketts roman The Unnamable. Andersson ser uttrycket som en reflektion över en miljö som är både tragisk och komisk på en och samma gång. Tragisk för att den bryts ned, komisk för att den fortsätter som förr. Samtidigt framstår orden som ett mantra, ett slags motivationscitat.

Utställningen initierades av ett fotografi från öknen i New Mexico. Öknen är numera hemvist för projektet Lincoln Near-Earth Earth Asteroid Research som observerar asteroider som närmar sig jorden. Världens första kärnsprängning utfördes i dessa trakter. Andersson fascineras av sådana icke-platser där det inte handlar enbart om frånvaro av tid och plats, utan också om frånvarons närvaro. Inte om vad som inte är, utan tankar kring vad som har varit eller kommer att vara.

På utställningen visas fotografier, teckningar och målningar. Andersson har använt ny teknik som kunde beskrivas som digital skulptur. Med ett 3D-modelleringsprogram har han skapat bilder som han sedan gjort utskrifter av på samma sätt som av fotografier. Verken rör sig mellan det abstrakta och det föreställande, mellan det organiska och det oorganiska.

Landskap är ett återkommande element i verken. De berg- och stenlika formationerna har konstnären skapat ur minnet: kvarblivna minnesbilder, erfarenhetens förgängliga smulor. Ett annat motiv är kropp och ansikte. De könlösa figurerna tycks vara i rörelse samtidigt som de ändå står still. Andersson talar om trösten i rörelsen: lek och dans är försök att komma över en tragedi, plåstra om ett sår, skapa betydelser.

Utmärkande för Anderssons estetik är allusion, nyansrikedom, noggrannhet, stramhet och förgänglighet. Han kombinerar motiv och skapar länkar mellan olika fenomen. Förutom tankeström intresserar han sig för tystnad, som då inte syftar på att dämpa endast ljud, utan även Jaget.

I samband med utställningen publiceras en katalog över Anderssons produktion under de senaste åren.

Samarbetspartner för katalogen är Finlandsinstitutet i Tyskland. Efter utställningen på Helsinki Contemporary visas nya verk av Ville Andersson på en separatutställning i institutets galleri i Berlin 9.3–25.5 och senare samma år på LOKO Gallery i Tokyo. Andersson är en av konstnärerna inom The Watermill Centers residensprogram Artist-in-Residence för 2018 och han kommer att arbeta i Watermill i mars-april.

Ville Andersson (f. 1986, Pernå) bor och arbetar i Helsingfors. Han utsågs till Årets unga konstnär 2015. I priset ingick en omfattande publikation samt separatutställningar på Tammerfors konstmuseum och Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo. Anderssons verk har visats rikligt både i Finland och utomlands, bland annat på EMMA – Esbo moderna konstmuseum; The National Art Center i Tokyo; Vitraria Glass +A Museum i Venedig; Weserburg Museum für Moderne Kunst i Bremen, Tyskland; Centrum för Fotografi i Stockholm; samt FOMU – Fotomuseum Provincie Antwerpen, Belgien. Hans verk ingår i bland annat Saastamoinenstiftelsens, Museet för nutidskonst Kiasmas, Amos Anderssons konstmuseums, Pro Artibus samt Jenny och Antti Wihuris stiftelses samlingar. Bland Anderssons senaste projekt kan nämnas Postens frimärksserie Art Post II, mönstret till en servis för Arabia samt scenografi och dräkter för en pjäs på Klockriketeatern.


Vi tackar: Finlandsinstitutet i Tyskland samt Hennamari Asunta för katalogens grafiska form.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsinki Contemporary
Bulevarden 10
00120 Helsingfors
09-278 5301

Mest visade

Våra tips

Nytt