Sök evenemang

Ti On To Fre
20212223242526
272829303112
3456789
10111213141516

Barnevenemang

California: Designing Freedom

Evenemanget har redan ägt rum.
Arvostele
Arvostelujen keskiarvo : 0/5 (0 ääntä)

California landar på Helsingfors Designmuseum i november. Vandringsutställningen som startade från Londons Designmuseum studerar formgivningen i Kalifornien och de särpräglade attityder den konkretiserar – såväl till designen som livet i allmänhet. Utställningen strävar efter att öppna det, i hurdana omgivningar skapande idéer föds och vad som krävs för att de ska växa och frodas.

California – Designing freedom presenterar en mångfald förtjusande, revolutionerande och medryckande design. Utställningen bevisar, hur en amerikansk delstats formgivnings- och teknologikultur har gjort var och en av oss till kalifornier.

Berättelsen börjar på 1960-talet och följer Kaliforniens olika skeden från de alternativa kulturernas vågor till dagens tekno-värld i Silicon Valley. Kalifornien betraktas som den personliga befrielsens föregångare; utställningen presenterar också de befrielsens redskap som fötts i delstaten, från LSD-läskpapper och politiska affischer till portabel teknologi.

Den omfattande översikten lyfter även fram personerna och tankarna bakom maskinerna.

– Det man nödvändigtvis inte alltid tänker på är, att t. ex. de som planerar användargränssnitt i San Fransisco, påverkar med sitt jobb direkt våra vardagliga upplevelser här i Finland. På samma gång vidgar de vår uppfattning om formgivningen, konstaterar Katarina Siltavuori, Designmuseets amanuens.

Till de enastående utställningsverken hör bl.a. handtecknade skisser till Apple Macintosh -ikonerna, Blade Runner -filmens konceptkonst samt för allra första gången till beskådande i Finland – den allra första Macintosh-datorn.

California består av mer än 200 verk och föremål, samlade kring fem olika teman. De strävar efter att understryka den kaliforniska designen som ett tankesätt, som värnar om den personliga friheten. Utställningens fem teman undersöker frihetens olika aspekter.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Designmuseet
Högbergsgatan 23
00130 Helsingfors
+358 9 622 0540

Mest visade

Våra tips

Nytt