Sök evenemang

Ti On To Fre
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

Barnevenemang

Maija Albrecht

Evenemanget har redan ägt rum.
Svart på vitt.

Jag går ut på gården och vet att jag är iakttagen. Korpen, som flyger över, kungjorde min ankomst för de andra. På en tallgren följer kråkan noggrant med vart jag går och talgmesen varnar sina artfränder. Det är viktigast att hålla sina ögon öppna och att lära sig av det.
Det finns stunder i livet då man, å ena sidan, ser bakåt och tänker på vad man gjort och, å andra sidan, vänder sin blick framåt och reflekterar över vad man ännu vill uppleva. För mig var en sådan tidpunkt senaste sommar då jag precis fyllt femtio och min mamma snart därefter lämnade oss. Nu följer sorgen och längtan mig, precis under ytan, och fyller mitt sinne i överraskande situationer. Min mamma tillbringade sitt yrkesliv i klassrummet där hon lärde barn läsa, skriva och att iaktta sin omgivning.
I mammas kvarlåtenskap hittade jag en urklippsbok, i vilken hon omsorgsfullt bevarat alla inbjudningskort till mina vernissager och alla artiklar om mina utställningar. Då jag bläddrar i dessa märker jag att jag gång på gång behandlat livets ändlighet. Mina motiv har genom åren bytts från människor till växter, sedan till djur. Vanligen igenkänner jag dödens närvaro i dem. En utgångspunkt för mitt arbete har länge varit de historiska naturvetenskapliga illustrationerna. I denna avbildningstradition har man ofta använt döda och uppstoppade djur som modell. Livet framställs genom döden.
Nu kraxar kråkan, kastar sig från sin gren och vacklar till i vinden. Mycket levande.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Galleri Duetto
Kalevagatan 15
00100 Helsingfors
09-643 787