Sök evenemang

Ti On To Fre
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

Barnevenemang

Karin och Åke Hellman

Evenemanget har redan ägt rum.
Karin och Åke Hellmans gemensamma vandring genom livet sträckte sig över sex årtionden. Förutom ett gemensamt liv delade de också konstnärsyrket, ateljé och modet att ständigt ta sig an nya utmaningar. Konstnärsparets produktion har aldrig visats i den omfattning som på utställningen Delad ateljé.Den aktuella utställningen för Karin (1915–2004) och Åke Hellmans (f. 1915) verk tillbaka till det ställe där allting började: paret Hellman gjorde sin konstnärliga debut på Konsthallen år 1939, för snart 80 år sedan.

Utställningen kombinerar abstrakt med föreställande konst. Till påseende finns ett omfattande urval målningar, collage och stora textilverk, som beskriver årtionden av konstnärlig förnyelse. Karin Hellmans produktion har experimentella drag och vittnar om en utpräglat modernistisk strävan efter att utvidga bildkonstens område, till exempel med hjälp av collage och assemblage. Åke Hellmans mångsidiga produktion har å sin sida en starkare anknytning till konstens historia och tradition.

Delad ateljé är Borgåkonstnärernas största utställning på 35 år. Besökaren kan ta del av mer än 150 verk, daterade mellan 1930- och 2000-tal.


Karin Hellman

Karin Hellman var en föregångare inom den finländska collagekonsten. Hon intresserade sig för funnet och färdigtillverkat material, och gjorde stora textilverk som rörde sig på gränsen mellan abstrakt och föreställande konst.

Verkens stiliserade och abstrakta former framhävs ytterligare av textilernas varierande mönster och ytstrukturer, samt av hur materialen är klippta. Det finns likheter med Karin Hellmans målningar från samma tid, men dessa är oftast mer tvådimensionella än textilverken. Med en samtida terminologi kunde man kalla Karin Hellmans materialbaserade konst för utvidgat måleri.

Karin var intresserad av grottmålningar och förhistorisk konst, och hänvisningar till mångahanda mytologier är inte ovanliga i hennes verk. Hon kunde också ta ställning för mänskligheten och mot byråkrati eller krig. Ett sådant humanistiskt etos är tydligt närvarande till exempel i applikationen Stridsvagn nr 2181968 (1968), som avbildar invasionen av Prag.


Åke Hellman

Professor Åke Hellmans karriär sträcker sig från 1940- till 2000-talet, och ger en inblick i den finländska konstvärldens strömningar efter andra världskriget. Som målare är han känd för sin personliga färgvärld. Den konstnärliga karriären innehåller dessutom en abstrakt period och surrealistiska nyanser.

Åke Hellmans sätt att måla stilleben, porträtt och självporträtt förändras under karriärens gång. Nakenmotiven och stillebenen leker med olika bildnivåer och en struktur som bygger på bilder i bilder. Verken lockar till noggrann inspektion och betraktaren kan belönas med insikter: de överraskande detaljerna fungerar som fotnoter i en text, och kan föra verkets betydelse i en helt ny riktning.

På 1950-talet började Åke Hellman måla beställningsporträtt, och sedan dess har mer än 300 personer suttit modell för honom. Han har målat allt från professorer till biskopar, bankdirektörer och konstnärer. Porträtten av Sylvi Kekkonen (1978) och Tellervo Koivisto (1990) har lånats från presidentens slott, och kan nu ses i Konsthallen.

Både Karin och Åke Hellman har arbetat med monumentalkonst. Deras offentliga verk finns på ett flertal ställen, och framför allt i församlingars utrymmen. I Konsthallen kan man se Åkes sista monumentalverk, bildvävnaden Ljusbrunn (1971), som lånats från Kyrkostrands församlingshem i Jakobstad.

Utställningens curator är FD Juha-Heikki Tihinen. I samband med utställningen ger Stiftelsen Pro Artibus ut boken Karin & Åke Hellman. Förutom Juha-Heikki Tihinen har också Karin och Åke Hellmans barn, keramikkonstnären Åsa Hellman och arkitekten Karl-Johan Hellman, bidragit med varsin text.

Utställningen ingår i programmet för Finlands 100-årsjubileum.

Karin & Åke Hellman: Delad ateljé
21.10.–19.11.2017 i Helsingfors Konsthall
Biljetter: 12 € / 8 € / Museikort / Gratis entré för barn under 18 år

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsingfors Konsthall
Nervandersgatan 3
00100 Helsingfors
09-454 2060