Sök evenemang

Ti On To Fre
21222324252627
28293031123
45678910
11121314151617

Barnevenemang

Anna Retulainen

Evenemanget har redan ägt rum.
Vernissage torsdag 7.9 kl. 17–19.

Separatutställning Gräddvit kajak. Retulainen har färdigställt utställningen parallellt med tre stora museiutställningar: Sommardagar och Njutning visas på Serlachiusmuseet Gösta och en andra, självständig del av Njutning öppnas på Helsingfors konstmuseum HAM den 25 augusti.

”Gräddvit kajak är en berättelse om små minnen. Jag lade till färg ända tills minnesbilden blev synlig. Det är ingen tydlig minnesbild, snarare en skör återstod av någonting som jag försöker nå i mitt sinne. En del av minnena är gamla, från barndomen. Andra är pinfärska. Alla finns de kvar som skikt i mitt sinne, men som målningar framstår de som enskilda små berättelser”, berättar Retulainen om utställningens utgångspunkter.

Utställningen är en fortsättning på den minnandets tematik som Retulainen redan tidigare har behandlat. De nya verken skildrar ögonblick i vardagen. Dem har Retulainen antecknat i minnet genom att måla. Det är konstnärens sätt att bevara minnen – hon vill inte glömma. Målningar som Bosse, Weissensee, Afrikas strand, Igelkottsslagsmål och Sömnlös natt är fragment av en vardag på olika ställen i världen och i olika livsskeden. Omkring det verk som gett namn åt utställningen, Gräddvit kajak, har Retulainen skrivit en text: en berättelse om händelserna under en sommardag i barndomen.

Retulainen har konstaterat att ett fenomen blir verkligt om man ritar en bild av det. Bilden kan vara vag och tunn som en andning – den färdiga målningen representerar en av många möjliga versioner av den ursprungliga situationen. Inom sig döljer den hela den sammansatta sinnes- och känsloupplevelse som konstnären hade vid målningsögonblicket.

Penselföringen, den konkreta målytan, är en viktig del av Retulainens arbetsprocess: ”Den måste ha något innehåll som gör den sådan den är”, förklarar hon. Målytan är mustig och oskarp, den framhäver minnets eller minnesbildens karaktär. Denna vaghet måste godkännas. För Anna Retulainen är ingenting i målningen slumpmässigt, godtyckligt. Trots att målningen förefaller snabbt gjord har allt sin givna plats.


Anna Retulainen (f. 1969 i Orimattila) bor och arbetar i Helsingfors och Berlin. Hon har sedan mitten av 1990-talet hållit talrika separatutställningar och deltagit i grupputställningar runtom i Europa. Två gånger, åren 1999 och 2014, har hon kandiderat för Carnegie Art Award. Retulainens verk ingår i bl.a. Kiasmas, Saastamoinenstiftelsens, Sara Hildéns konstmuseums, Serlachius konststiftelses och Jenny och Antti Wihuris stiftelses samlingar samt i talrika företags- och privatsamlingar.

På utställningen Njutning på Helsingfors konstmuseum HAM 25.8–12.11.2017 visas Anna Retulainens målningar parallellt med verk av Jukka Korkeila och Elina Merenmies. Kurator för utställningen är Mika Hannula. Utställningen Njutning på Serlachiusmuseet Gösta (herrgården) är öppen till den 4 november 2018. Anna Retulainen deltar dessutom i huvudutställningen på Gösta, Sommardagar, Summer Days. Den utställningen är öppen till den 1 oktober i år.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsinki Contemporary
Bulevarden 10
00120 Helsingfors
09-278 5301