Sök evenemang

Ti On To Fre
18192021222324
2526272829301
2345678
9101112131415

Kari Auvinen

Evenemanget har redan ägt rum.
Isbjörnens kungarike – hur länge?
Kari Auvinens naturbilder från Spetsbergen

Fotografierna för oss till Spetsbergens arktiska natur där uppvärmningen av klimatet märks snabbare än någon annanstans på jorden. Förutom naturupplevelser ger utställningen också tips på hur du kan motverka klimatförändringen.

Kari Auvinen reste i juni 2016 till Spetsbergen där han förevigade den imponerande arktiska miljön, fåglar och stora däggdjur, till exempel isbjörnar och valrossar. Han tog sig till fotograferingsobjekten i en liten båt och gummibåt. Auvinen blev också vittne till hur glaciärens kant rasade. Isen som täcker området sommartid har minskat kraftigt, vilket bland annat gör det svårare för isbjörnen att hitta föda.

År 2016 närmade sig medeltemperaturen på Spetsbergens ögrupp noll grader, för första gången på de hundra år under vilka temperaturen mätts. Oftast har medeltemperaturen på ögruppen legat på omkring –6 grader. Klimatet blir alltså varmare i hisnande fart. Det tidigare värmerekordet var –1,8 grader 2006.

Att det arktiska området blir varmare syns redan nu i naturen i norr, men på längre sikt kommer det att märkas också längre söderut när havsytan stiger som en följd av att ismassorna smälter. När den öppna vattenytan blir större accelereras smältningen ytterligare eftersom värmen absorberas av det mörka vattnet, i stället för att reflekteras bort som den gör från den ljusa isytan.

Uppvärmningen av klimatet har ett direkt samband med den kontinuerliga ökningen av koldioxidhalten i atmosfären. Inom ramen för klimatavtalet som ingicks i Paris i slutet av fjolåret har länderna avtalat om mål för att minska koldioxidutsläppen. Ett flertal av åtgärderna verkställs på kommunalnivå vilket innebär att i vår har du möjlighet att påverka klimatförändringen också genom att rösta. Genom dina egna val kan du däremot påverka varje dag. Besök utställningen så får du veta hur.

Kaféet har öppet veckoslut och helgdagar samtidigt som Naturens hus.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Naturens hus Villa Elfvik
Elfviksvägen 4
02600 Esbo
09-8165 4400
Biljetter
Fritt inträde