Sök evenemang

Ti On To Fre
18192021222324
2526272829301
2345678
9101112131415

Anu Pentik

Evenemanget har redan ägt rum.
Tre rum

I Anu Pentiks enorma keramikinstallationer får besökaren vandra genom tre rum: Hög himmel, Stenig jord och Prunkande paradis.

Nyansrika färger, naturnära former och varm stämning – Anu Pentiks verk har redan under årtionden bildat en central del av den finska keramiken. Utställningen Tre rum presenterar den ansedda keramikerns nya produktion och fyller Konsthallens salar med installationer i stort format. De livsbejakande och djärva verken vittnar om Anu Pentiks förmåga att förnya sig och samtidigt bevara sitt originella konstnärliga uttryck.

Utställningen består av tre rum: Hög himmel, Stenig jord och Prunkande paradis. Helheten är laddad med symbolik och inbjuder oss att vända blicken mot omvärlden och pröva vår egen vilja och förmåga att möta dess skönhet med alla dess nyanser.

De stora installationerna innesluter betraktaren. Himmelen uppstår av de i taket hängande keramikstyckena och molnen gjorda av ståltråd. Stenig jord är inspirerad av den nordliga naturen och illustrerar med sina 2 000 unika, handgjorda stenar av keramik uthållighet och röjaranda.

Förutom den nordliga dimensionen har Pentik hämtat influenser också från Fjärran östern: parallellt med Lapplands klara färger ser vi också flammande kraftiga nyanser av orange och rött. Prunkande paradis är byggt av tre unika, höga keramikblommor med en stig mellan dem; att vandra längs stigen är att bli till en del av verket.

Inför utställningen har Anu Pentik bearbetat över fem ton lera. Materialkänslan spelar en viktig roll i hennes estetik; den sträva glasyren är omväxlande matt och blank, verkens storlek och tekniska genomförande tänjer på materialets gränser. Därigenom är utställningen också ett exempel på alla de möjligheter som keramikkonsten, denna konstart på gränsytan mellan bildkonst och design, kan erbjuda.

Anu Pentik (f. 1942) är en Pro Finlandia-belönad keramiker och grundaren av Pentik Oy. Hon är fortfarande bolagets konstnärliga direktör. Hon promoverades till hedersdoktor vid Lapplands universitet 2012.

Utställningen ingår i programmet för Finlands 100-årsjubileum.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsingfors Konsthall
Nervandersgatan 3
00100 Helsingfors
09-454 2060
Biljetter
12 € / 8 €, Museikort. Under 18 år fritt inträde.