Sök evenemang

Ti On To Fre
18192021222324
2526272829301
2345678
9101112131415

Ilari Hautamäki

Evenemanget har redan ägt rum.
Greenwall

Typiska frågor som brukar ställas om målningar känns helt irrelevanta när man tittar på Ilari Hautamäkis verk. Vad handlar målningarna om, vad föreställer de? Svaren är inte viktiga.

Innehållet i Hautamäkis målningar grundar sig på formen. Hans motiv är nästan abstrakta stilleben, väl lämpade för ändamålet, med växterna i huvudrollen. Motivet är sekundärt i förhållande till ytan, om det så handlar om en grönvägg, blomkruka eller klängväxt. Hautamäki representerar ett intellektuellt samtidsmåleri, där det viktigaste innehållet är formen.

Alltså kan vi glömma frågan om vad verken föreställer. En lite mer intressant fråga är vad de berättar om. Även den är bättre att omformulera till en fråga om vad som händer i målningarna.

När man tittar efter lite närmare innehåller de skenbart statiska målningarna många skeenden av olika slag. Händelserna berättar inte om tillväxt, landskap eller ens om stillebenmåleriets kulturhistoria. Målningarnas händelser är spänningar, krafter och en balansgång mellan olika former och färger.

Allt det är här lämnar rum för tolkning. Tolkningen påverkas sannolikt av vilka delområden av den abstrakta konstens historia som betraktaren känner till. Liksom av vilka visuella upplevelser betraktaren i allmänhet fascineras av. Någon kan titta på målningen genom sina egna naturupplevelser, någon annan gör det via en virtuell verklighet eller arkitektur. Grundupplevelsen hänger samman med olika uppfattningar om skönhet.

Ett känntecknande drag i Hautamäkis verk är den tudelade färgpaletten. Hautamäki är kolorist, men använder rena grundfärger med stort omdöme. Färgskalan är ofta uppblandad med vitt, vilket får pastellnyanserna i flera av verken att kontrastera starkt mot de sparsmakat använda grundfärgerna. Klart, transparent grönt är målningarnas mest kännetecknande färg. I förhållande till de statiska pastellfärgerna som trivs bra där de är utgör det gröna en stark, levande motpol som andas. Även den inre rörelsen i de målade ytorna bygger på en dikotomi av två olika formaspekter. Element som målats som lugna färgytor och begränsar hela verkytans rörelseillusion kämpar mot stora och lediga penseldrag av expressiv karaktär liksom bladen på en fritt växande klängväxt mot en tegelvägg.

Hautamäki står inte för ett mekaniskt eller effektivt måleri. Han strävar efter ett tonande bildspråk, där informalismens sönderfallande form på ett disciplinerat ironiskt sätt platsar i samma komposition som okonventionell konkretism. Hans verk är ofta inneslutna i den målade ytan. De konkreta lösningarna, där Hautamäki ramar in kompositionen nästan från alla håll, är som ett ställningstagande för att uppmana betraktaren att studera målningen som en yta. Desto större betydelse får samtidigt de små antydningar som får betraktaren att i sina fantasier utvidga målningen utanför dess konkreta yta.

Veikko Halmetoja


Ilari Hautamäki (f. 1983, Helsingfors) är bildkonstnär med konstmagisterexamen från Bildkonstakademin. Han har haft flera separatutställningar i Helsingfors och har deltagit i grupputställningar på olika håll i Finland. Hans konst finns i bland annat Wihuris konstsamling, Tavastehus konstmuseums samling och Seppo Fräntis samling. Våren 2017 deltar han i en gemensam utställning med två andra konstnärer i Jyväskylä konstmuseum.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
HAM-galleriet
Södra Järnvägsgatan 8
00100 Helsingfors
Biljetter
Fritt inträde