Sök evenemang

Ti On To Fre
18192021222324
2526272829301
2345678
9101112131415

Kommande evenemang

Barnevenemang

Eeva-Riitta Eerola

Evenemanget har redan ägt rum.
Senses of the Other

Helsinki Contemporary har glädjen att visa Eeva-Riitta Eerolas andra separatutställning på galleriet. Utställningen är öppen från den 10 mars till den 2 april. Senses of the Other är en fortsättning på Eerolas förra utställning på galleriet för drygt två år sedan, Becoming. I sina nya verk studerar hon betraktandet och iakttagelsen med måleriets medel. Eerolas metod går ut på att bryta ner bilden i dess enskilda beståndsdelar som hon sedan bygger till en ny bild i nya former. Metoden inbjuder samtidigt betraktaren att följa måleriprocessen.

LEK MED ELEMENTEN

Blicken spelar en central roll i Eerolas sätt att arbeta. Igenkännbara glimtar av välbekanta element får betraktaren att leta efter mer. De överlappande skikten av oljefärg lämnar plats och lockar betraktaren att träda in i verkens inre värld som tycks öppna sig bakom ett draperi eller ett fönster. Målningarnas djup kommer till sin fulla rätt med tiden, målningarna formligen ropar efter betraktarens närvaro.

På utställningen visas seriella verk som är typiska för Eerola. Det seriella följer av variationer och studier av olika motiv. Hon experimenterar för att hitta varierande medel att uttrycka en och samma sak:

”Verk som tillkommit under en och samma process är trots sin seriella natur också individuella verk. De kommer från samma jordmån och talar samma språk men erbjuder ändå inte betraktaren en enhetlig läsart eller stig att vandra”, säger Eerola.

DIALOG OCH NÄRVARO MED VERKEN

Målandet är för Eerola en balansgång mellan det medvetna och det omedvetna. För att verken ska lyckas måste konstnären ha förmåga och tålamod att stanna upp framför dem – för att se, lyssna och låta dem visa riktningen för målandet. Arbetsprocessen är en kontinuerlig dialog med verket, gränsen mellan det fullbordade och det ofullbordade är hårfin. Då allting faller på plats lever målningens element med blicken: det som till en början tycks finnas i förgrunden kan vid en närmare anblick dra sig bakåt.

Styrningen av upplevelsen vittnar också om annorlundaskap och om att vara föremål för blicken. Eerola närmar sig den här tematiken speciellt i serien The Other. Eerola utforskar vilken specifik information en målning förmår framställa – vad den kan påvisa utan verbala medel.

Eeva-Riitta Eerola (f. 1980) utexaminerades från Bildkonstakademin 2010 och har också studerat på École nationale supérieure des Beaux-arts de Paris. Hennes verk har under de senaste åren visats bland annat på Galleri Bo Bjerggaard i Köpenhamn 2015 och galleriet Jaus i Los Angeles 2014. Hennes verk ingår i bland annat Saastamoinenstiftelsens, Sara Hildéns konstmuseums och Wihuris stiftelses samlingar. En del av verken på utställningen Senses of the Other gjorde Eerola i New York där hon med understöd från Kordelins stiftelse vistades inom ramen för det internationellt prestigefyllda residensprogrammet ISCP (International Studio & Curatorial Program). I anslutning till Eerolas utställning på Helsinki Contemporary publiceras en katalog. Eerola beviljades nyligen Centret för konstfrämjande TAIKE:s treåriga konstnärsstipendium.

För närvarande har Eeva-Riitta Eerola utställningen Double Take tillsammans med videokonstnären Jenni Toikka på Åbo konstmuseums Studio (17.2–2.4.2017).

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsinki Contemporary
Bulevarden 10
00120 Helsingfors
09-278 5301