Sök evenemang

Ti On To Fre
18192021222324
2526272829301
2345678
9101112131415

Festivalen för politisk fotografi: Mat

Evenemanget har redan ägt rum.
Maten är inte enbart en enkel basförnödenhet med vilken man stillar sin hunger. I år visar Festivalen för politisk fotografi bilder som lyfter upp matens politiska, samhälleliga och ekologiska dimensioner. Matindustrins miljökonsekvenser, klimatförändringen samt hunger, emigration och krig, är sammankopplade. Matproduktionen och -konsumtionen har globalt sett ungefär lika stor inverkan på klimatet som boendet och trafiken. Samtidigt som en stor del av världens befolkning lider av undernäring hamnar uppskattningsvis en tredjedel av den producerade maten i avfallet.

Vid maten diskuterar vi också individens frihet i förhållande till samhället. Kan vi påverka våra egna val eller har besluten redan fattats innan vi ens fått en chans att välja? Det är en ofta nästan omöjlig uppgift att spåra de strukturer och effekter som är förbundna med produktionen av livsmedel. Kampen om informationen, om kontrollen och spridningen av den, är en av vår tids stora frågor. Frågor om mat fungerar som länk mellan individuella val och världspolitiska strukturer. I matens namn fattar vi beslut om hur man får leva på vår planet och vems liv som har större värde.

Att bjuda på mat är emellertid också ett tecken på omsorg, gästfrihet och kärlek. Matbiten är en politisk handling.

Fotografer och föreningar:
Asunción Molinos Gordo, Filippo Zambon, Freya Najade, Henk Wildschut,
Jo-Anne McArthur, Jošt Franko, Kukka Ranta, Laura Cuch, Pablo Ernesto Piovano, Paula Humberg, Tim Franco, to kosie, Yann Mingard

Fickalbumprojektet (Taskualbumit)
Animalia, Greenpeace, Oikeutta eläimille

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Finlands fotografiska museum
Tallbergsgatan 1 G
00180 Helsingfors
Biljetter
8/5 €, alla under 18 år gratis. Fritt inträde sista onsdagen i månaden kl. 17-20.
Arrangör
Finlands fotografiska museum