Sök evenemang

Ti On To Fre
18192021222324
2526272829301
2345678
9101112131415

Helsingin haju

Evenemanget har redan ägt rum.
Vad minns näsan? Vad luktar Helsingfors? Kan man basera en museiupplevelse på en lukt? I Helsingfors stadsmuseum, Alexandersgatan 16, kan du från och med fredagen den 7 oktober 2016 få ta del av en ny sinnesupplevelse när Lukten öppnas på museets fjärde våning.

Lukten som hör samman med Helsingfors erövrar utrymmet där man tidigare kunde se utställningen Museum of Broken Relationships. Utställningen var mycket populär och besöktes under fyra månader av nästan 135 000 personer.

I konceptet för museets fjärde våning ingår att utvidga uppfattningen om museer med ett innehåll som väcker känslor, till exempel utställningar eller evenemang – eller som i det här fallet, upplevelser eller erfarenheter. Fjärde våningen hör även samman med olika sorters experiment. I ett flertal museer har man använt sig av dofter som en del av en utställning eller ett verk, men Lukten testar om man kan basera ett museiinnehåll enbart på en lukt.

Lukten ger utrymme för egna minnen

I och med Lukten har museets fjärde våning vigts åt lukter som beskriver Helsingfors och till att lyssna på egna minnen. Huvudrollen spelas av en lukt som beskriver Helsingfors och den byts ut varje vecka under hösten och vintern. – Vi berättar inte för besökarna på förhand vad lukten hänvisar till utan vi vill att besökarna så fritt som möjligt ska kunna associera den till något, berättar producent Sauli Seppälä från Helsingfors stadsmuseum. – Man kan kolla upp vad för lukt det är fråga om i samband med museibesöket.

Luktens miljö är avslappnande och stadens impulser är borta. När ett sinne betonas och de övriga sinnenas roller minskar finns det plats för egna tankar. Kristian Palmus ljusdesign lyfter fram den förtätade stämningen och det öppna utrymmet, där man kan uppleva de associationer som luktsinnet väcker – verkligt olika hos olika människor. Lukten har utarbetats av ”Finlands enda parfymör”, Max Perttula.

Under Lukten samlar museet in luktminnen och de känslor som dofterna väcker. Under hösten och vintern ordnas även många olika evenemang i anknytning till temat, bland annat doftträffar i oktober, där idén är att bilda par enligt varje persons karakteristiska lukt.

Lukter väcker känslor

Den information som näsan samlar in i form av lukter går, i motsats till andra sinnen, direkt till hjärnans känslo- och minnescenter, till den mest primitiva delen. En förbigående luktupplevelse kan föra dig många år tillbaka eller orsaka en stark känsloreaktion. Människor känner och tolkar lukter på olika sätt. Dofterna påverkar oss även på en undermedveten nivå och de kan styra vår vardag – till exempel när vi väljer partner.

När museet i mars 2015 frågade sin kundpanel hur Helsingfors luktar utgjordes svaret av fler än tvåhundra luktminnen. Antalet svar och texternas grundlighet berättar om hur starka minnesbilder lukterna ger upphov till. Människorna berättade bland annat om kaffedoften från rosteriet i Vallgård, aromerna från sommarvarm asfalt, de fuktiga parkerna på våren, urinlukten i stationsområdet och dofterna från avgaser och gatusand i förorterna. Svaren har utnyttjats vid planeringen av Lukten.

Vi ber er uppmärksamma att doftkänsliga personer kan få symtom på museets fjärde våning.

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsingfors stadsmuseum
Alexandersgatan 16
00170 Helsingfors
Biljetter
Fritt inträde