Sök evenemang

Ti On To Fre
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021

Barnevenemang

The Virtual Orchestra: Sibelius 360

Evenemanget har redan ägt rum.
The Virtual Orchestra: Sibelius 360 tar med sig tittaren till orkesterpodiet för att följa Esa-Pekka Salonen när han leder Londons Philharmonia-orkester

The Virtual Orchestra: Sibelius 360 är en installation som välkomnar publiken att ta plats invid dirigentpodiet när Esa-Pekka Salonen leder Sibelius femte symfoni framförd av orkestern Philharmonia. I samband med installationen ordnas också evenemang där Finlands ledande teknikutvecklare tillsammans med konst- och kulturinstitutioner diskuterar nya riktlinjer för tänkandet och framtiden.

Installationen som byggts i HAM-Salen ger med hjälp av virtuella glasögon och 3D-hörlurar tittarna upplevelsen av att befinna sig på orkesterpodiet tillsammans med Londons Philharmonia när orkestern framför tredje satsen av Sibelius femte symfoni under ledning av Esa-Pekka Salonen. Philharmonia-orkestern har satsat på digital teknik i snart tio år. Med hjälp av i synnerhet avdelningen för digitalteknik når orkestern också ut till publiker utanför den traditionella konsertsalen och skapar samtidigt nya former för att uppleva konst som låter lyssnaren komma in i orkestern.

The Virtual Orchestra: Sibelius 360 har tagits upp på 3D-video och dessutom spelats in med 3D-teknik för att göra upplevelsen så äkta som möjligt. Tack vare en binaural inspelningsteknik kan tittaren genom att vända på huvudet fokusera på olika ljud eller till exempel på en enskild musiker. Man kan till och med höra ljudet från notbladen när de vänds!

Installationerna och utställningarna som tagits fram av Philharmonia-orkesterns avdelning för digital teknik har nått ut till 400 000 människor på olika håll i världen under de senaste åtta åren. Många av orkesterns projekt har vunnit priser, bland annat tre priser av Royal Philharmonic Society under de senaste sju åren.

“HAM är stolt över att kunna presentera installationen The Virtual Orchestra: Sibelius 360 som en del av programmet hösten 2018. Museibyggnaden och den pågående Graffiti-utställningen ger den klassiska musiken en spännande inramning. Jag är säker på att kombinationen lockar nya publiker till museet, tack vare såväl gatukonsten som den klassiska musiken”, säger HAM:s chef Maija Tanninen-Mattila.

I samband med installationen bjuds publiken också på ett kringprogram kallat Möte med immersiv teknik. Programpunkterna har kuraterats av MiklagårdArts i samarbete med Helsingfors stad allmänna kulturtjänster, Helsingfors stadsorkester, Aalto-universitetets Experience Platform, Aalto Digi Platform, Demos Helsinki, Virtual Reality Finland rf, Sibelius-Akademin och LYFTA. Kringprogrammet strävar efter att skapa en sektorsövergripande dialog genom att föra samman experter på teknik för förstärkt och virtuell verklighet och konst- och kulturinstitutioner för att fundera på nya tänkesätt och möjligheter som den immersiva teknologin möjliggör.

Ansvarig producent och kurator för kringprogrammet är Ceyda Berk-Söderblom, MiklagårdArts.

The Virtual Orchestra: Sibelius 360 / HAM Helsingfors konstmuseum
16–29.8.2018

Tidpunkter
Typ av evenemang
Plats
Helsingfors konstmuseum HAM
Södra Järnvägsgatan 8
00100 Helsingfors
Biljetter
Fritt inträde