Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

Lastentapahtumat

Suomalaisen kansanuskon luentosarja

Uskoiko menneiden aikojen suomalainen Ukkoon? Miten tontut ja hedelmällisyyskultit liittyvät toisiinsa? Millaisesta käsitysmaailmasta kumpuaa kalevalainen runousperinne?

Tapiolan kirjaston syksyn maanantai-illoissa tutustutaan suomalaiseen kansanuskoon. Alan alkeisiin keskittyvä luentomuotoinen kurssi on suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille, matalalla kynnyksellä ja mihinkään yksittäiseen tunnustukselliseen elämänkatsomukseen sitoutumatta.


Luennot:

Ma 17.9. Johdanto & maailman rakenne
Mitä ON suomalainen kansanusko? Miten muinaiset esi-isämme hahmottivat ajan kulun ja maailman rakenteen? Historiallisia vastauksia ikiaikaisiin kysymyksiin maailman mysteereistä tarkastellaan luentosarjan ensimmäisellä kerralla.

Ma 1.10. Tuonpuoleinen
Kansanomainen käsitys tämän- ja tuonpuoleisista rajoista, niiden ylittämisestä ja hallitsemisesta. Jumalat, haltiat, kanssaeläjä ja toteemit eivät olleet yliluonnollisia olentoja, vaan aktuaalisia ja läsnä olevia persoonia.

Ma 15.10. Pyhät paikat & ihminen elävänä ja kuolleena
Seitakivet, uhrilehdot ja sauna tunnettiin tuonpuoleisen kohtaamispaikkoina. Ihmisen elämä syntymästä kuolemaan ja kummittelun synty - elämän syklinen kierto ja monisieluinen ihminen.

Ma 29.10. Samanismi
Harjoittivatko muinaissuomalaiset samanismia ja millaista se on saattanut olla? Esittelyssä klassinen samanismi ja pohjoiseuraasialaiset erityispiirteet.

Ma 12.11. Suomalainen magia & tietäjät
Karhun pyllytystä, lemmen nostoa ja pellon pilausta. Sanan mahtia ja mustaa magiaa viljelevät hurmokselliset tietomiehet. Myöhäisemmän maanviljelysperinteen loitsurunoja ja taikakeinoja tarkastellaan luentosarjan finaalissa.

Luennoitsijat:
Markus Mononen on uskontotieteilijä, tutkimusavustaja ja tohtorikoulutettava Helsingin yliopistolla. Hän on tehnyt töitä uskontotieteen kärkinimien kanssa ja erikoistunut alkuperäiskansojen tutkimiseen, uskonnon, ihmismielen ja kulttuurin väliseen vuorovaikutukseen, sekä ennen kaikkea saamelaisiin noitarumpuihin.

Henri Hiljander on espoolainen erikoiskirjastovirkailija ja intomielinen, palkittu myyttirunoilija. Ison Omenan kirjastosta hänet löytää nuorisotyöhön ja kirjavinkkauksiin uppoutuneena.

Tervetuloa kuuntelemaan mielenkiintoista luentosarjaa!

Ajat
ma 29.10.2018 klo 18-20 ma 12.11.2018 klo 18-20
Paikka
Tapiolan kirjasto, Kulttuurikeskus
Kaupinkalliontie 10
02100 Espoo