Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
11121314151617
18192021222324
25262728123
45678910

Lastentapahtumat

Pori Biennaali III - Centennial

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
Vuoden 2018 Pori Biennaali pohjautuu tiedonkeruuseen, jonka avulla Porin kulttuurisäätö selvitti yleisön taidetta ja taiteen esittämistä koskevia toiveita. Vastausten perusteella kutsuttiin mukaan kuusi taiteilijaa: Heini Aho (s. 1979), Alma Heikkilä (s. 1984), Raimo Saarinen (s. 1984), Katarzyna Kosieradzka eli to kosie (s. 1986), Kimmo Modig (s. 1981) ja Ville Vuorenmaa (s. 1980). Nimi Centennial viittaa sadan vuoden välein järjestettävään taidenäyttelyyn. Näyttelyssä onkin kaksi suurta teemaa: pyrkiä avaamaan niin kutsutun “suuren yleisön” toiveita ja ajatuksia taiteesta ja toisaalta miettiä mitä taide on nyt ja mitä se mahdollisesti voi olla tulevaisuudessa - millaisessa maailmassa Centennial vol 2 tapahtuu sadan vuoden päästä?

Käsitettä “suuri yleisö” käytetään mielellään silloin, kun halutaan perustella miksi kriittistä ja vaikeaa taidetta ei tulisi tukea yhteiskunnassa; yleisö halutaan määritellä homogeeniseksi ryhmäksi, jonka taidekäsitys on rajallinen. Vastauksista välittyi kuitenkin tarve kriittiselle ja kantaaottavalle monimuotoiselle taiteelle, joka olisi ennen kaikkea läsnä arjessa ja saavutettavissa. Aiheissa ilmeni huoli maailman ja ympäristön tilasta, joka tukee näyttelyn sadan vuoden aikajänteen tarkastelua: minkälaisessa elinympäristössä eletään sadan vuoden päästä ja minkälaisia mahdollisuuksia taiteella ja kulttuurilla silloin on? Miten taide voi ottaa kantaa ja muuttaa ajattelua, mutta samalla säilyttää yllätyksellisyytensä ja kokemuksellisuutensa?

Porin kulttuurisäädön kuraattorit Anna Jensen, Anni Venäläinen ja Eliisa Suvanto työskentelevät vuosittain valitsemansa taiteilijaryhmän kanssa suunnitellen yhteistyössä teosten lähtökohtia, kaupunkitilaan sijoittuvia lokaatioita ja kokonaisuuden lopullista muotoa. Vuonna 2018 mukaan kutsuttuja taiteilijoita yhdistää halu käsitellä työssään maailman tilaa, ympäristökysymyksiä ja rakenteita. Lisäksi tekijöillä on kyky hahmottaa kysymyksiä kiinnostavien, esteettisten ja yllättävien teosten kautta.

Aho on tunnettu liikkuvista veistoksistaan, joiden materiaaleissa yhdistyvät puu, metalli, liikkuva kuva ja valmiit objektit. Heikkilä on yksi ympäristökysymyksiä pohtivan Mustarinda-kollektiivin aktiiveja ja käsittelee taiteessaan luonnon monimuotoisuutta monimediaisesti ja esteettisesti. Saarinen on ihastuttanut viime vuosina esimerkiksi kasveista koostuvilla veistoksilla ja asetelmilla. to kosie on nostanut teoksissaan esiin mm. kysymyksiä muovijätteistä ja luonnonvaroista. Modig yhdistää työskentelyssään monialaista tekemistä ja kohdistaa kriittisyyttä olemassa olevien rakenteiden lisäksi itseensä tekijänä. Vuorenmaa luo piirtämällä ja vesiväreillä tarkkanäköisiä ajankuvia, joiden sävyt vaihtelevat humoristisesta surumieliseen.

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
City-käytävä
Yrjönkatu 4
28100 Pori