Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
18192021222324
25262728123
45678910
11121314151617

Lastentapahtumat

Roerich-pakti. Historia ja nykyaika -näyttely

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
Roerich-pakti on historian ensimmäinen kansainvälinen sopimus kulttuurin suojelemisesta sodan ja rauhan aikana. Sen alullepanija on venäläissyntyinen taiteilija, tiedemies ja rauhantekijä Nikolai Roerich. Sopimuksen allekirjoittivat 21 Amerikan mantereen valtiota 15.4.1935 Washingtonissa.

Paktin taustalla on yksi Nikolai Roerichin kantavista ajatuksista: Pax Cultura – Rauha kulttuurin kautta. Hänen mukaansa kestävän maailmanrauhan voi rakentaa ainoastaan kulttuurin perustalle. Eri kansojen kulttuureja tutkiessaan hän etsi sitä, mikä niitä yhdistää. Juuri tuon yhteisen perinnön kautta kansat ja yksittäiset ihmiset voivat löytää yhteisymmärryksen, joka synnyttää rauhantahdon. Roerich-pakti on perustana myöhemmälle kansainväliselle lainsäädännölle kulttuuriomaisuuden suojelemisesta.

Roerich-paktin tunnuksena on Rauhan Lippu, jossa on valkoisella pohjalla kolme punaista ympyrää punaisen kehän sisällä. Merkki on ollut tunnettu ja käytössä eri kansojen ja kulttuurien keskuudessa kautta aikojen. Se kuvaa tieteen, taiteen ja filosofian ykseyttä kulttuurin kehässä tai menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden ykseyttä ikuisuuden kehässä. Rauhan Lippu suojelee muistomerkkejä ja kulttuurilaitoksia. Rauhan Lippua sanotaankin sen vuoksi Kulttuurin Punaiseksi Ristiksi.

Näyttely kertoo valokuvien ja arkistomateriaalien avulla Paktin synnystä, allekirjoittamisesta ja merkityksestä nykypäivän maailmassa. Esillä on myös useita Nikolai Roerichin töiden jäljennöksiä. Yksi osioista valaisee näyttelyn pääjärjestäjän, Kansainvälisen Roerich-keskuksen laajaa toimintaa kulttuurin ja rauhan hyväksi. Kansainvälinen Roerich-keskus oli ehdolla vuoden 2016 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Näyttelyn suomalainen järjestäjä on Suomen Nikolai ja Helena Roerich -seura ry.
www.roerich.fi | @roerichfinland

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
Pääkirjasto Metso
Pirkankatu 2
Tampere