Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
20212223242526
272829303112
3456789
10111213141516

Lastentapahtumat

John Kørner: Space Train

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
John Kørner
Space Train
1.6.–8.7.2018

Helsinki Contemporarylla on ilo päättää kevät tanskalaistaiteilija John Kørnerin uusista maalauksista koostuvaan näyttelyyn 1. kesäkuuta–8. heinäkuuta. Galleriassa nähtävän Space Train -näyttelyn ohella Kørnerin installaatioteos on esillä EMMA – Espoon modernin taiteen museossa 29. heinäkuuta saakka.

John Kørner on yksi tanskalaisen nykytaiteen johtohahmoja. Ajankohtaiset poliittiset ja yhteiskunnalliset kysymykset, ja erityisesti ”ongelman” käsite ovat keskeisiä teemoja Kørnerin työskentelyssä. ”Ongelmat” edustavat jotakin epäkäytännöllistä ja vaikeaa, eivätkä ne ole vain kohdallemme osuvia tapahtumia, vaan jotain mihin olemme myös itse osallisina. Kørner on materialisoinut ”ongelmia” sarjaksi munan muotoisia veistoksia, ja ne myös toistuvat hänen maalauksissaan. Taiteilija tekee laajamittaisia installaatioita ja veistoksia rinnakkain maalausten kanssa. Maalaukset kuuluvat usein osaksi tilallisia elementtejä, joissa teatraalisuus ja performatiivisuus korostavat katselijan kokemusta tapahtumien keskiössä.

Space Train -näyttelyssä Kørneriltä nähtävä sarja uusia maalauksia tutkii maailmaa joka ylittää omamme. Näyttelyssä kohtaamme näköaloja ulkoavaruuteen ja sen planeettoihin. Toisinaan pilkahdus maata paljastaa katselukulman, toisissa teoksissa näkökulma jää epäselväksi. Teosten motiivi on kuin toisesta todellisuudesta: jotain jonka olemassaolosta emme tienneet.

Maalausten hahmot ovat liikkeessä. Ne liikkuvat kohti – tai pakenevat – jotakin määrittelemätöntä paikkaa tai tilaa, tai ovat juuri astumassa olomuodosta toiseen. Liikkuvat hahmot ovat Kørnerin maalauksissa avainasemassa. Liikkuminen kuuluu oleellisesti ihmisenä olemiseen, se on keino oman ympäristömme ja olemassaolomme käsittämiselle.

Uusissa maalauksissa tutkitaan ulkopuolisen näkökulmaa. Kørner lähestyy universaalia dilemmaa: Kuka katsoo ja mitä? Kuinka kohtaamme tuntemattoman ja miten suhtaudumme asioihin, jotka ovat meille vieraita? Taiteilija ei tarjoa vastauksia, vaan jättää meidät ajattelemaan.

Kørnerille tunnusomainen kevyt ja maalauksellinen jälki näkyy myös uusissa teoksissa. Kuva-aiheet syntyvät usein vain muutamalla siveltimenvedolla, ja ne tasapainottelevat esittävän ja ei-esittävän välillä. Joissakin teoksissa tähän tunnistettavaan, ilmavaan tyyliin yhdistyy intensiivisempi maaliaineen käsittely ja abstrakti kompositio, joka tuo mieleen tähtitaivaan.


John Kørner (s. 1967 Aarhus, Tanska) asuu ja työskentelee Kööpenhaminassa. Hän on osallistunut näyttelyihin laajalti kotimaassaan Tanskassa sekä ympäri Eurooppaa. Yksityisnäyttelyihin lukeutuu Museum Dhont-Dhaenens, Belgia; Kunsthal Charlottenborg, Kööpenhamina; Galleri Bo Bjerggaard, Kööpenhamina; Victoria Miro Gallery, Lontoo; ja ARoS Aarhus Kunstmuseum, Tanska. Hänen teoksiaan on ollut mukana ryhmänäyttelyissä mm. Palais De Tokyossa, Pariisissa; Tate Modernissa, Lontoossa; ja Arken Museum of Modern Artissa, Ishøj’ssa, Tanskassa. Kørnerin teoksia on mm. ARoSin, Arken Museumin, Tanskan kansallisgallerian, Tate Galleryn ja Saatchin kokoelmista. Kørnerin yksityisnäyttely Tripoli-Lampedusa on esillä EMMA – Espoon modernin taiteen museossa

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
Helsinki Contemporary
Bulevardi 10
00120 Helsinki
09-278 5301