Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Lastentapahtumat

Melitina Balabin & Nikolai Balabin: Värin lumoissa

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
Huhtikuun lopulla galleriallamme aukeaa korutaiteilijoiden Melitina Balabinin ja Nikolai Balabinin koruteoksiin keskittyvä taidenäyttely Värin lumoissa. Näyttelyn kantavat teemat ovat väri, leikki ja ilo. Eli luvassa on juuri sitä, mitä näin keväällä kaivataankin!

Korutaiteilija Melitina Balabin (s.1982) ihastui korujen tekoprosesseihin jo varhaislapsuudessaan Leningradissa seuratessaan isänsä Nikolai Balabinin (s. 1955) työskentelyä kotona. Perhe on asunut Suomessa, Lappeenrannassa vuodesta 1989 lähtien.

Melitina Balabinin korut ovat kertomuksia siitä, mitä hän on nähnyt ja kokenut. Tulevaa näyttelyä varten hän on tutkinut kasvien luomia varjoja valokuvaamalla. Varjot kiinnostavat häntä itsenäisinä hahmoina ja teosten aiheina. Niiden muodot piirtyvät koruissa metalliin, jota Melitina käsittelee erilaisin tekniikoin saadakseen aikaan mielenkiintoisia struktuureja ja sävyjä. Metalliosat puolestaan yhdistyvät smaltiin eli perinteiseen mosaiikkilasiin.

Smalti on Melitinalle korumateriaalina uusi, vaikka se onkin muutoin tuttu jo vuosien takaa: ”Tutustuin smaltiin jo lapsena, kun asuimme Leningradissa lähellä Taideakatemian mosaiikkipajaa, jossa oli vuodesta 1851 asti keitetty mosaiikkilasia. Leikkipuistosta pääsi mosaiikkipajan takapihalle tutkimaan houkuttelevan värikkäitä jätelasikasoja ja niin taskut täyttyivät lasiaarteista.”

Melitina kuvailee smaltin kanssa työskentelyn olevan kuin maalaamista materiaalilla, innostavaa väriterapiaa: ”On kiehtovaa etsiä ja sahata esiin paloista hienoja kohtia, joissa useat värisävyt sulautuvat toisiinsa ja yhdistellä niitä muihin väreihin sekä muokata pintaa työstämällä erivärisiä kerroksia esiin.”

Korutaiteilija Nikolai Balabinin uudet näyttelyteokset ovat smalti-mosaiikkilasista koottuja, abstraktreja väri-ilotteluja. Työpajan kätköistä, paksun pölykerroksen alta löytyneen smaltikokoelman olemassaolo oli ehtinyt jo vuosien varrella unohtua: ”Usean vuoden pelkistetyn mustavalkoisen graafisen kauden jälkeen tunsin voimakasta tarvetta väri-ilotteluun, värillisen materiaalin käyttöön koruissani. Oli hieno elämys löytää uudestaan moniväriset mosaiikkilasit ja käyttää niitä korumateriaalina.”

Nikolain tavoitteena on tuottaa koruillaan iloa ja siksi hän tekeekin mielellään käyttökoruja: ”Kun ihminen pukee ylleen korun, hän varmastikin pitää siitä ja pukee sen ilolla. Kaunis esine ilahduttaa aina silmää ja herättää myönteisiä tunteita.”

Tervetuloa tutustumaan uusiin koruteoksiin Värin lumoissa -näyttelyyn!

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
Galleria Mafka&Alakoski
Iso Roobertinkatu 19
00120 Helsinki