Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Lastentapahtumat

Olli Piippo: Eight Notes on Oceanic Feeling

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
Olli Piippo
Eight Notes on Oceanic Feeling
4.–27.5.2018


Toukokuun 4.–27. Helsinki Contemporaryssa nähdään Berliinissä ja Helsingissä asuvan Olli Piipon yksityisnäyttely Eight Notes on Oceanic Feeling. Tämä niin sanottu oseaaninen kokemus kuvaa tilaa, jossa tunnetaan ykseyttä maailmankaikkeuden kanssa. Uusissa teoksissaan Piippo lähestyy tätä tunnetta ja sen kokemista maalauksen keinoin.

”Maalausprosessin kautta hahmotettuna se (Oceanic Feeling) on liikkeessä oleva tila, tunne siitä kuin aaltoileva massa olisi juuri vyörymässä päälle, tai sulautumassa taustaansa. Miten maalaus on joko hävittämässä muotoaan tai juuri nousemassa muotona pinnalle.”

Piippo lähestyy maalausprosessia materiaalien ja niillä kokeilun kautta, tämä avaa tilaa uudelle. Sarja kookkaita, tummasävyisiä maalauksia, jotka kantavat näyttelyn nimeä Eight Notes on Oceanic Feeling on toteutettu grafiitilla mustalle pohjalle. Ensi katsomalta lähes monokromaattiset teokset kuitenkin pakenevat minimalistista esittämistapaa: ”kokonaisuudessa on tiukat rajat, mutta niiden sisällä voin olla täysin vapaa”, Piippo täsmentää. Runsaat pienet nyanssit saavat teoksissa merkityksiä, jotka kuljettavat katsomiskokemusta.

Näyttelyn toinen selkeä kokonaisuus on sarja paperille tehtyjä teoksia: Sketches for Oceanic Feeling. Vaikka Piippo on aina piirtänyt, ja piirtäminen on ollut myös osa maalaamista, nähdään taiteilijalta paperiteoksia nyt näyttelyssä ensimmäistä kertaa. Paperin kanssa työskentely on vapauttanut tekemistä maalausprosessin jälkeen. Maalaussarjaa herkemmissä ja värikkäämmissä paperiteoksissa on hyödynnetty muun muassa monotypia-painotekniikkaa. Sarjan teokset ovat kiinteä osa näyttelyn valaistumisen kokemuksen ja rauhan tunnetta käsittelevää tematiikkaa.

”Kokonaisuutta yhdistää se, miten käytän virheitä hyväksi. Rumuus kääntyy kauneudeksi kun käytän materiaaleja ja tekniikoita tarkoituksella väärin, ja ns. nautin virheistä ja materiaalien hallitsemisen vaikeudesta. Siitä syntyy teosten hengittävyys ja orgaanisuus”, Piippo kertoo.

Berliinissä ja Helsingissä asuvan ja työskentelevän Olli Piipon (s. 1980) teoksia nähtiin Helsinki Contemporaryssa edellisen kerran Guilty Pleasure -yhteisnäyttelyssä ruotsalaistaiteilija Lukas Göthmanin kanssa syksyllä 2016. Eight Notes on Oceanic Feeling on Piipon ensimmäinen yksityisnäyttely galleriassa. Piipon teoksia on viimeksi esitetty Pohjoismaissa ja Euroopassa, mm. Lachenmann Artissa Konstanzissa ja Kunstkraftwerk Leipzigissä, Saksassa, sekä Galleri Thomassenissa Göteborgissa. Taiteilijan edellinen yksityisnäyttely Staring at the Sea, Standing in the Sand nähtiin Forum Boxissa 2015. Piippo tunnetaan myös näyttelytapahtumia järjestävän Black Market -konseptin perustajana ja kuraattorina.

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
Helsinki Contemporary
Bulevardi 10
00120 Helsinki
09-278 5301