Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Lastentapahtumat

Miikka Vaskola: Beyond

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
Helsinki Contemporarylla on ilo esittää Miikka Vaskolan yksityisnäyttely Beyond 9. helmikuuta–4. maaliskuuta 2018. Uusissa teoksissaan Vaskola jatkaa maisema- ja muotokuvamaalauksen perinteiden parissa ja niitä uudistaen. Työskentely on ollut tiiviisti suhteessa tuotannon laajempaan kaareen; yksityisnäyttelyyn Remembering Forwards Helsinki Contemporaryssa (2015) ja Turun taidemuseon laajaan yksityisnäyttelyyn (2016). Näyttelyn yhteydessä ilmestyy taiteilijan viime vuosien tuotantoa esittelevä julkaisu.

Taiteessaan Vaskola kyseenalaistaa tapaa, jolla kuvia katsotaan ja pohtii keinoja ihmisen esittämiseksi monimuotoisempana maalauksen keinoin. Sarjan Oneself as Another muotokuvat näyttävät esitettävästä henkilöstä useamman puolen yhdessä kuvassa. Musteella, hiilellä ja liidulla piirtäen toteutetuissa muotokuvissa valo ja varjo ovat vaihtaneet paikkaa ja katselija näkee paljaalla silmällä negatiivin kuvasta. Kun katselun apuvälineeksi otetaan puhelin tai tabletti, jonka näytön väriasetukset on käännetty negatiiviksi, avautuu uusi kuva positiivina. Näyttelyn nimi, Beyond, viittaa siis yhteen todellisuuteen ja kuvaan, jonka moniulotteisuuden havaitsemiseksi on katsottava pintaa syvemmälle ja sen läpi: ”Maalauksen tila ei ole pinnassa”, Vaskola täsmentää.

Toisen kokonaisuuden näyttelyssä muodostavat yötaivaita esittävät maisemamaalaukset sarjassa Night Sky. Maalausten materiaalisuus ja tekotapa on orgaanisempi kuin muotokuvissa, mikä mukailee kuva-aiheen väistämätöntä saavuttamattomuutta. Maalaukset esittävät samanaikaisesti kaiken ja ei mitään, johdattelevat lähelle ja kauas. Rinnastettuna tuntemattomien ihmisten muotokuviin maisemat avaruudesta tuovat katselijan elämän peruskysymysten ääreen. Näin Beyond viittaa myös ajan ainaiseen päättymättömyyteen:

”Näyttelyn työnimi oli pitkään Infinite Numbers of Tomorrow – ja kun katsotaan kunnolla makrotasolta, samat atomit ne on niin porkkanassa kun sen syöjässäkin, kaikki on mukana tässä menossa, toisessa muodossa vaan. Ja jossain huomisessa, huomisen jälkeen ne atomit posautetaan taas ympäri avaruutta ja ne saa jonkun muun uuden muodon, ja homma jatkuu taas vähän eri tavalla ja eri radalla. Mutta miten sen sitten maalaa ja muuttaa maalaukseksi, se on taas aivan eri asia. Yritän ehkä maalata itselleni vastausta”, Vaskola pohtii.


Miikka Vaskola (s. 1975) tunnetaan monumentaalisista maalauksistaan, joissa yhdistyvät abstraktit maisemat ja figuratiiviset hahmot. Tuleva näyttely on taiteilijan ensimmäinen sooloesiintyminen vuoden 2016 Turun taidemuseon laajan retrospektiivin jälkeen. Vaskolan uusia teoksia on nähty vuonna 2017 Market Art Fair -messuilla Tukholmassa ja Triumph Galleryssa Moskovassa. Hän on mukana EMMA – Espoon modernin taiteen museon No Ordinary Moments -kokoelmanäyttelyssä 11.4.2018–6.1.2019. Vaskolan teoksia löytyy merkittävistä yksityisistä ja julkisista kokoelmista, ml. HAM Helsingin taidemuseo, Turun taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Heinon taidesäätiön kokoelma ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston taidekokoelma. Tällä hetkellä Vaskola asuu ja työskentelee Tammisaaressa.

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
Helsinki Contemporary
Bulevardi 10
00120 Helsinki
09-278 5301