Tapahtumahaku

Ma Ti Ke To Pe La Su
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Lastentapahtumat

Klassikot-ryhmänäyttely yhteistyössä WSOY

Tapahtuma ei ole enää voimassa.
WSOY on julkaissut kuluneena vuonna Suomen 100-vuotisjuhlaa kunnioittaen 12 lukijoiden valitsemaa klassikkoteosta uusilla ulkoasuilla ja numeroituina 2000 kpl:n painoksina. Joukko suomalaisia eturivin nykytaiteilijoita kutsuttiin toteuttamaan uudet kannet arvostetuille ja rakastetuille kirjaklassikoille – lopputuloksissa kiteytyy sekä kunnioitus teosten perintöä kohtaan että nykytaiteen keinoin esiin tulevat uudet näkökulmat. WSOY ja Helsinki Contemporary järjestävät yhteistyönä ainutlaatuisen Klassikot-näyttelyn, jossa kirjan kansien originaaliteoksia ja valikoima muita teoksia ovat nähtävillä Helsinki Contemporaryssa 9.-17.12. Näyttely päättyy sunnuntaina 17.12. kansiteosten hyväntekeväisyyshuutokauppaan, jonka tuotto ohjataan lyhentämättömänä taiteilijoiden valitsemien kohteiden hyväksi.

WSOY:n 12 Klassikkoa -projekti on haastanut nykytaiteilijat uuden ääreen: miten kuvata ja kiteyttää visuaalisin keinoin kirjallista teosta ja mahdollisesti sen ikoniseksi muodostunutta kantta kunnioittaen, mutta samalla ajan ääntä esiin tuoden ja omaa kädenjälkeä hyödyntäen? Kansikuva rakentuu toisin kuin taideteos: se on luova tuotos, joka viestii toisesta luovasta tuotoksesta ja toimii sen ikkunana, kutsuen kurkistamaan ja sukeltamaan sisään. Kansiratkaisuissa on oivaltavia ja uudenlaisia tulkintoja. Jokainen nykytaiteilija on luonut kannen omista lähtökohdistaan ja tekniikoistaan käsin ja siten tuonut oman näkemyksensä klassikosta näkyville, maalaten, installaatiota rakentaen tai piirtäen.

Näyttelyssä kirjallisuus ja nykytaide kohtaavat kirjaimellisesti orgaanisesti: esillä on kaikki uuden asun saaneet kirjat sekä lähes kaikki kansissa käytetyt taideteokset sekä valikoima muita taideteoksia osalta projektin nykytaiteilijoista, tämän lisäksi nähdään 30 eri kieli- ja kansiversiota Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi -kirjasta ja valikoima vanhoja ja harvinaisia Mika Waltarin Sinuhe Egyptiläinen -kirjoja. Näyttely alleviivaa kirjallisen teoksen kannen merkitystä ja roolia – se tuo katsojan eteen öljyväri-, akryyli- ja vesiväriteoksia, piirustuksia, installaatioita sekä valokuvia ja korostaa, että kuvituksen lähtökohta voi olla moninainen.

Nykytaiteilija ja klassikkokirja -parit kirjojen kuukausittaisessa julkaisujärjestyksessä:
Rauha Mäkilä: Tove Jansson, Kesäkirja
Susanne Gottberg: Juhani Aho, Rautatie
Stiina Saaristo: Arto Paasilinna, Jäniksen vuosi
Anu Tuominen: Minna Canth, Työmiehen vaimo
Saara Ekström: Edith Södergran, Runoja
Jani Leinonen: Tuomas Kyrö, Mielensäpahoittaja *
Miikka Vaskola: Veikko Huovinen, Havukka-ahon ajattelija
Anna Tuori : Sofi Oksanen, Puhdistus
Heikki Marila: Väinö Linna, Tuntematon sotilas
Henry Wuorila-Stenberg: Väinö Linna, Täällä Pohjantähden alla 1-3,
Karoliina Hellberg: Tove Jansson, Muumipappa ja meri
Kuutti Lavonen: Mika Waltari, Sinuhe Egyptiläinen


* Alkuperäisteos ei ole nähtävillä näyttelykokonaisuudessa eikä mukana huutokaupassa.

Ajat
Tapahtumalaji
Paikka
Helsinki Contemporary
Bulevardi 10
00120 Helsinki
09-278 5301